za 31 maart > zo 26 februari expo toegang gratis
kunstlicht

GRAFIEK EN SCULPTUREN

LUKASZ KURZATKOWSKI EN HENK DELABIE

Lukasz Kurzatkowski beoefent schilderkunst en linografie. Bij linografie wordt een tekening met verschillende soorten messen uitgesneden uit linoleum. Hierna wordt de lino ingerold met inkt en afgedrukt op papier door middel van een drukpers. Er kunnen verschillende lagen over elkaar gedrukt worden.

De kunstwerken van Lukasz bestaan uit eenvoudige tekens, vrij en poëtisch. Hij stelt vormen voortkomend uit de natuur tegenover toevallige tekens en evoceert hierdoor een dialectiek tussen abstractie en figuratie.

 

Henk Delabie is leraar beeldhouwkunst van de academie van Menen.

De sculpturen van Henk Delabie werken als concentraties van bepaalde wilsuitingen die eigenlijk erg menselijk zijn. Het gaat daarbij om strekken en buigen, leunen en steunen, opwaartse en neerwaartse bewegingen. Elk beeld krijgt zijn eigenzinnigheid maar is tegelijk ook afhankelijk van zijn omgeving, van een steunpunt zoals wand, vloer. De tegenstelling tussen zelfbepaling enerzijds én aanpassing anderzijds speelt dus een centrale rol in het werk van Henk Delabie. Zowel op grondige wijze als met vlotte soepelheid worden beide polen.

Kunstwerken uit polyester met primaire kleuren zijn momenteel een deel van zijn zoektocht naar een sterk, goed kunstwerk.