De Spil
Fred Debrock

THE TRAVELLING DOLL - DE KANT VAN KAFKA

THOMAS JANSSENS
vr 25 nov 2022 20:00 - 21:15
vr 25 nov 2022
20:00 - 21:15
  • vr 25 nov 2022
    20:00 - 21:15
    De Spil, Roeselare
    schouwburg
    voorbij

Franz Kafka, schrijver van o.a. ‘Het Proces’, maakte een jaar voor zijn dood iets buitengewoons mee.

Tijdens een wandeling door het Steglitz Park in Berlijn treft hij een klein meisje aan met een gebroken hart. Ze is haar pop kwijt. Om haar te kalmeren stelt Kafka zich voor als de postbode van de poppen en vertelt dat de pop op reis vertrokken is. Maar ze heeft wel een brief gestuurd naar haar vroegere eigenares dus postbode Franz kan haar die de volgende dag bezorgen.
Drie weken lang schrijft Franz Kafka uitsluitend poppenbrieven die hij elke dag aan het meisje voorleest. Tot uiteindelijk beide zielsgenoten getroost hun eigen weg uitgaan. De één om te sterven in een  sanatorium in Oostenrijk, de ander om aan haar jonge leven te beginnen.
Tot op vandaag weet niemand wie dat kleine meisje was en wat er met Kafka’s brieven is gebeurd. 
De enige getuige, Dora Diamant, Kafka’s toenmalige vriendin, weigerde tot aan haar dood enige uitleg te geven.

Een tweeluik over opgroeien en afscheid nemen. Je kan de voorstelling op twee manieren beleven: vanuit de kant van het kind (18 november) en vanuit de kant van Kafka (25 november). 
Of pik ze alle twee mee en ontrafel het mysterie.

 

Het Teaterkafee biedt lekkere extra's aan voor en na de voorstelling. Start of eindig je voorstelling in het Teaterkafee met een winterplankje als hapje. Wil je zeker zijn van een plaatsje, reserveer alvast je tafel via www.teaterkafee.be. 

credits

Concept, tekst en regie: Thomas Janssens - Spel: Ikram Aoulad en Greg Timmermans -
Scenografie en poppen: Nikolas Lestaeghe (Koekelbergse Alliantie voor Knutselaars) - Licht: Iben Stalpaert - Muziek en sounddesign: George Dhauw