De Spil

de andere film

Nahschuss
di 27 sep 2022 20:00 - 21:56
di 27 sep 2022
20:00 - 21:56

“F. Stünkel slaagt erin om dit historisch drama op te bouwen tot een bloedstollende politieke en psychologische thriller.” Snapshots

Oost-Berlijn 1981. De veelbelovende wetenschapper Franz Walter krijgt na zijn promotie het aanbod om hoogleraar te worden. Maar voor wat hoort wat. Hij wordt door de staatsveiligheid voor een aantal missies naar West-Duitsland gestuurd, aanvankelijk om informatie in te winnen, maar de opdrachten worden al snel ruimer en gevaarlijker. Chantage, bewakings- en afluisterpraktijken worden dagelijkse kost voor Franz tot hij die praktijken niet meer met zijn geweten kan verzoenen.

Franziska Stünkel baseerde zich op het leven van Werner Teske, de laatste gevangene van de DDR die in 1981 ter dood werd veroordeeld, uitstekend vertolkt door Lars Eidinger.

‘Nahschuss’ zet een belangrijk stuk Duitse geschiedenis in de kijker en laat ons opnieuw kennis maken met de macht en de methodes van de Stasi. Een radicale en moedige film omdat hij ook een aanklacht is tegen èlk immoreel, autoritair regime.
Bron: Hilde Vanhoutte

Regie
Franziska Stünkel
Cast
Lars Eidin - ger, Devid Striesow, Louise Heyer
Speelduur
116 min
Jaar
2022
Land
Duitsland
Taal
Duits
Ondertiteling
Nederlands