De Spil

Filmkus

Flee
di 1 nov 2022 20:00 - 21:39
di 1 nov 2022
20:00 - 21:39

In zijn geanimeerde docu ‘Flee’ volgt Jonas Poher Rasmussen een Afghaanse vluchteling om stukje bij beetje het tragische verhaal van deze homoseksuele man bij elkaar te puzzelen. Aan de gelukkige kindertijd van Amin in Kaboel komt abrupt een einde.

Zijn vader wordt door de extremistische Moedjahedien opgepakt en het gezin slaat op de vlucht. Na lange omzwervingen doorheen Rusland en Scandinavië komt Amin uiteindelijk alleen aan in Denemarken. Twintig jaar later heeft Amin een succesvolle academische carrière en is hij gelukkig in de liefde met zijn vriend, Kasper. Ze willen samen een huis kopen, maar de gedachte om zich te binden aan één plek jaagt Amin de stuipen op het lijf.

Dit waargebeurde verhaal behoort toe aan Jonas Poher Rasmussens vriend, maar het duurde jaren voordat de Deense documaker het te horen kreeg. In een mix van archiefbeelden en animaties vertelt Rasmussen nu het onderdrukte oorlogsverleden van Amin, die in de jaren '80 oorlogsgebied ontvluchtte om nu openlijk als homo te kunnen leven.

'Flee' verlegt de grenzen van het documentairegenre in een hartverscheurend, zenuwslopend verhaal over een man op zoek naar vrijheid

Regie
Jonas Poher Rasmussen
Speelduur
99 min
Jaar
2021
Land
Denemarken
Taal
Deens, Engels, Perzisch en Russisch
Ondertiteling
Nederlands

“Een ijzersterke film over een Afghaanse vluchteling in Kopenhagen. ‘Flee' is een film die het hart beroert, het medium naar nieuwe hoogtes stuwt én die een verhaal vertelt dat het waard is om een zo groot mogelijk publiek te bereiken." ****

De Standaard