De Spil

de andere film

R.M.N.
di 21 mrt 2023 20:00 - 22:05
di 21 mrt 2023
20:00 - 22:05
  • di 21 mrt 2023
    20:00 - 22:05voorbij tickets

Matthias, een beer van een vent, neemt rond Kerstmis hardhandig ontslag uit het slachthuis in Duitsland en keert terug naar zijn dorp in Transsylvanië, waar mensen met Duitse, Hongaarse en Roemeense roots wonen. Hij neemt de draad weer op met zijn zwijgzame zoontje, zijn oude vader en zijn vroegere vlam Csilla, die de lokale industriële bakkerij runt. Zij heeft haar handen vol met migranten uit Sri Lanka, die in de broodbakkerij werken maar niet aanvaard worden door een groot deel van het dorp.

Zoals in zijn eerdere doorwrochte films (‘Bacalaureat’ en de Gouden Palmwinnaar ‘4 months, 3 weeks and 2 days’) licht hij ook in zijn nieuwe film mens en maatschappij door. Het complexe ‘R.M.N.’ is meesterlijk gefilmd in de rustige, observerende stijl, die de films van Mungiu kenmerkt. De cineast levert zo opnieuw een beklemmend drama af dat veel stof tot nadenken biedt.

Regie
Cristian Mungiu
Cast
Marin Grigore, Judith State e.a
Speelduur
125 min
Jaar
2021
Land
Roemenië
Taal
Hongaars, Duits, Roemeens
Ondertiteling
Nederlands

In samenwerking met Stad Roeselare

Wat Mungiu hier in essentie laat zien, is dat een zogezegd beschaafd volk elk moment kan veranderen in een naar de rieken en toortsen grijpende meute. ****

Humo

Wil je zeker zijn van een plaats? Dan raden we je aan om vooraf kaarten voor de film te reserveren. Bij filmvertoningen is het aantal plaatsen in de zaal beperkt tot 300. 
> Heb je een filmabonnement? Dan kan je ons vooraf telefonisch of aan de balie laten weten voor welke film je wilt reserveren. Je ruilt dan jouw filmabonnement in voor de gewenste film.