De Spil

filmkus

There is no evil
di 29 mrt 2022 - di 5 apr 2022
di 29 mrt 2022
-
di 5 apr 2022

"'There is no evil' is een belangrijk én beklijvend meesterwerk." ***** DE MORGEN

Hedendaags Iran. Heshmat is een voorbeeldige echtgenoot en vader, maar niemand weet waar hij elke ochtend heen trekt. Pouya, een jonge dienstplichtige, kan zich er niet toe brengen een man te doden zoals hem is opgedragen. Javad, die is gekomen om zijn geliefde ten huwelijk te vragen, zit plotseling gevangen in een dilemma. Bharam, een verbannen arts, heeft besloten zijn nichtje eindelijk het geheim van zijn leven te  onthullen.

Deze vier verhalen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In een despotisch regime waar de doodstraf nog steeds bestaat, strijden mannen en vrouwen voor hun vrijheid.

‘There Is No Evil’, winnaar van de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn, is een bijzonder scherp portret over hoe laks het Iraanse regime met de doodstraf omspringt. In 2019 werden er in Iran 225 beschuldigden ter dood veroordeeld, bijna evenveel executies als de rest van de wereld samen. Omdat deze door gewone soldaten uitgevoerd worden, zijn ook zij slachtoffers. In deze film vertelt Rasoulof vier uiteenlopende verhalen die de littekens van dit hardvochtige systeem in beeld brengen.

"Film op z’n moedigst." **** De Standaard

"De acteurs zijn prima, de timbres gevarieerd en de ingehouden woede suddert onder elk naturalistisch, maar precies geschoten shot. Een wrang er urgent vierluik dat zich niet snel laat dichtklappen en twee jaar geleden in Berlijn werd bekroond met de Gouden Beer." **** Focus Knack

Regie
Mohammad Rasoulof
Speelduur
150 min
Jaar
2020
Land
Duitsland - Iran - Tsjechië