De Spil

de groote stooringe zondag 19 september

de groote stooringe zondag 19 september

Events in dit thema

 • Even weg van alles
  luisterverhaal + bootje varen
  zo 19 sep 2021

  Stap in één van de bootjes en laat je meenemen naar een plek waar je nog niet eerder bent geweest. Naar een andere verbeelding. De verbeelding van Albrecht Rodenbach? Wat zou er in zijn krullenbol omgaan?
  De Spil vroeg theatermaker en audiokunstenaar Koen Boesman en componist Peter Spaepen een luisterverhaal te maken voor wie eventjes wil ontsnappen aan de drukte van alledag in een bootje op het water, net zoals Rodenbach als jonge gast ook zo graag deed. Kom mee wegdromen met deze unieke vertelling en soundscape.

  Kom naar de ponton aan de waterkant. Wij geven je een koptelefoon, een luisterverhaal, een boot (4 personen) en twee roeispanen.

  • zo 19 sep 2021 10:00 - 20:00
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 10:00 - 20:00
   voorbij
 • pop-up rolschaatsbaan

  La Patinoire
  zo 19 sep 2021

  Op een mooie houten vloer kan je je eerste passen wagen of showen met je strakke moves! Geen rolschaatsen? Geen vrees, die kan je gewoon ter plaatse even gebruiken.
  Er is catchy muziek, dansend licht en flitsende circusacts op onverwachte momenten.

  • zo 19 sep 2021 10:00 - 12:30
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 10:00 - 12:30
   voorbij
 • Expo ‘Circus Onderweg’
  zo 19 sep 2021

  Het alledaagse leven van circusartiesten is bijzonder. Met hun gezelschap trekken ze steeds van plek naar plek met als belangrijkste bagage hun attributen voor het optreden. Ontdek in deze expo enkele reisverhalen van Belgische circusartiesten en kijk mee achter de schermen van een rondreizend circus.
  ‘Circus Onderweg’ is een expo van het Huis Van Alijn in Gent, waar ze meer dan een jaar lang honderden bezoekers over de vloer kreeg. Festival de groote stooringe is de allereerste stop van de mobiele versie van deze succesvolle expo.

  EXTRA: Er is een interactief parcours voor families met kinderen tussen 5 en 12 jaar: ‘De circuskaravaan: op tournee met Hendrik en Poes

  • zo 19 sep 2021 10:00 - 20:00
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 10:00 - 20:00
   voorbij
 • Automata Carrousel

  Geert Hautekiet
  vanaf 6 jaar
  zo 19 sep 2021

  Met gerecycleerd hout, oud koper en een fijn gevoel voor humor creëert Geert Hautekiet mechanische vertelmachines: Automata. Ze ontroeren, verbazen en werken op de lachspieren. Terwijl je in je loge zit, passeren op de carrousel twaalf stuks op een statig tempo. Draai aan een hendel en zet zo alle andere mechaniekjes in gang. Laat ze leven en geniet.

  • zo 19 sep 2021 10:00 - 12:30
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 10:00 - 12:30
   voorbij
 • 100 years of Vaudeville, circuses and carnivals

  film: The Show of Shows
  zo 19 sep 2021

  documentaire / muziek

  De docufilm 'The Show of Shows' toont unieke circus-, kermis-, freakshow- en music-hall beelden uit het archief op een innemende soundtrack van Sigur Rós (Georg Holm en Orri Páll Dýrason). bereid je voor op een begeesterende trip die je niet vlug zal vergeten.

  • zo 19 sep 2021 11:00 - 12:20
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 11:00 - 12:20
   voorbij
 • Pecha Kucha lunch
  zo 19 sep 2021

  Zeven bijzondere sprekers vertellen hoe ze inspiratie halen uit het circusverleden voor hun creatie of werk. Ze doen hun verhaal aan de hand van twintig afbeeldingen in 6min en 40sec, een concept voor het houden van korte, creatieve presentaties, ontstaan in Japan (Pecha Kucha). 
  1. Katleen Ravoet, equilibriste – Old School is tóch Cool 
  Toen Katleen Ravoet studeerde aan de circushogeschool van Tilburg moest ze niet te veel weten van het goedbedoelde advies van haar handenstand docent Lucien Beautour. Lucien was afkomstig uit een geroemde circusfamilie, had veel vlieguren op de teller, daar had ze wel respect voor. Maar die oubollige toeters en bellen waar hij steeds zo enthousiast over was, dat was gewoon niet meer van deze tijd vond ze. Nu, jaren later, duikt Katleen met een grenzeloze nieuwsgierigheid in het Old School’s Cool creatietraject van De Spil. De eerste die ze belt is Lucien. Of hij haar niet wil helpen. Maar natuurlijk. Katleen vertelt over haar creatieproces dat op haar geheel eigen manier een ode geworden is aan de oudere generatie circusartiesten die het vak met de paplepel meekregen, vinden dat een circusnummer nu eenmaal een bepaalde structuur heeft en de afwerking in de kleinste details zit. 

  2. Tempo D’Eole  – Voltige, verhalen vertellen met paarden (Frans gesproken) 
  Dit Waalse circusgezelschap Tempo D'Eole is een kunstenaarscollectief verenigd rond de wens om verhalen te vertellen met paarden. Door de kunst van voltige in hun in- en outdoor voorstellingen brengen ze een circustechniek terug in de piste die je bijna niet meer ziet. Het circusverleden is een belangrijke inspiratiebron voor hun voorstellingen. 
  Daarnaast runt het collectief een creatieplek dat gewijd is aan paardenshows, uitwisseling en organiseren ze evenementen zoals ‘Le Festi’Chval de cirque’: een festival dat jaarlijks circusartiesten, ruiters, acteurs en muzikanten samenbrengt. 

  3. Bram De Laere, clown – Je leert van de meester 
  Als 16-jarige jonge gast toerde Bram De Laere samen met een maat met het toenmalige circus Rose Marie Malter. Hij debuteerde er als goochelaar-clown, hielp mee met de op- en afbouw van de tent, de verzorging van de paarden, sliep in een caravan en luisterde naar de vele verhalen. Hij ging studeren, eerst aan ACAPA in Tilburg, later aan de ESAC (Ecole Supérieure des Arts du Cirque, Brussel). Maar de schooljaren met strakke en lange dagen training doofden het circusvuur in hem en hij ging enkele jaren reizen. Tot hij een goeie vriend van Circus Pipo terug tegenkwam. De goesting borrelde terug op. Hij vormde een clownstrio met Marquis Cohen en Natasha Heppenheimer en toerde een tijd mee met Circus Pipo.  

  Bram krijgt onder de vlag van het Erfgoeddecreet (Leerling-Meester) een beurs om op zoek te gaan naar het immatrieel erfgoed van tweehonderd jaar clownerie. Hij werkte hiervoor nauw samen met Marquis Pauwels van Tik Tak Circus, momenteel de oudste circusdirecteur van België. Ze namen een hele reeks oude clownentrees onder de loep. Dit onderzoeksmateriaal was voor Bram een perfecte voedingsbodem voor een familievoorstelling, waar hij een ode brengt aan de clown. Hij ging in creatie, kocht een tent en speelde onlangs de allereerste voorstellingen voor publiek. Bram komt vertellen over dit creatieproces. 
  Omwille van technische omstandigheden kunnen we deze voorstelling niet presenteren op de groote stooringe, zoals aanvankelijk gepland. We nodigen jullie alvast wel uit naar de voorstelling op woensdag 13 oktober in Roeselare (Beveren), hou de website van De Spil in het oog. 
  Bram hield tijdens zijn onderzoek een blog bij.
  Lees een interview met Bram in Circusmagazine (maart 2021)

  4. Nikolaas Martens, goochelaar – Goochelverleden onmisbaar voor ons Mysterylab  
  Nikolaas Martens  raakte in de ban van de goochelkunst op de Gentse foor en bij het bezoeken van de internationale circussen op het Sint-Pietersplein. Naast zijn rol als medium in de theatrale productie ‘De Séance’ in het Gentse House of Mysteries, is hij medeoprichter van Mystery Lab vzw, een denktank voor verwondering, illusie en magie. Dit unieke R&D centrum voor illusionisme vertrekt vanuit de literatuurstudie om ons rijke, collectieve geheugen op te frissen en te verzinnebeelden in prikkelende samenwerkingen, publieke voorstellingen en projecten. Zowel in ‘De Séance’ als bij de club van Mystery Lab is het goochelverleden een onuitputbare inspiratiebron.  
   
  5. Simon/Vincent Bruyninckx, acrobaten – Hoe zet je je tanden in ‘jaw of steel’? 
  Een oude circustechniek ontdekken en ze tof vinden is één ding. Er je tanden in zetten, ze onder de knie krijgen en er een hedendaagse tentvoorstelling mee maken iets helemaal anders. Al helemaal als die vergeten techniek ‘jaw of steel’ is (je klemt een bit in je mond en je hangt met je hele lichaam aan dat bit in de lucht). 
  Simon en Vincent Bruyninckx vertellen over de ontstaansgeschiedenis van de voorstelling Bitbybit die je ook op festival de groote stooringe kan zien. 
  Simon studeerde af aan CNAC (Centre National des Arts du Cirque, Frankrijk), Vincent aan ESAC, Brussel. De broers maken deel uit van Collectif Malunés. Voor Bitbybit sloegen ze de handen in elkaar met MOVEDBYMATTER  het gezelschap van Kasper Vandenberghe die tevens de regisseur is van de voorstelling. 

  6. Stav Meishar, multidisciplinair artieste en maakster, academisch onderzoekster en docenteThe Barbette Project live-stream (Engels gesproken).
  Stav Meishar onderzoekt en creëert The Barbette Project, het waargebeurde verhaal van Barbette  een legendarische, gender overschrijdende trapeze artiest uit de jaren ’20 en ‘30 verweven met autobiografische verhalen van LGBT+ mensen en circus artiesten vandaag. Het resultaat is geen afgewerkte show, maar een ‘open source play’, een script dat plaats laat voor elke artiest (of meerdere) die zijn (of hun) persoonlijk verhaal willen combineren met Barbette’s verhaal.  
  Stav doet momenteel een master onderzoek aan DOCH (School of Dance and Circus) in Stockholm rond het Barbette project, vandaar dat ze er niet in levende lijve kon bij zijn. 
  Filmpje Barbette Project

  7. Aline Breucker, kostuumontwerpster – circusarchief = snoepwinkel 
  Aline Breucker is een visueel artieste, performer, scenograaf en kostuumontwerpster. Ze studeerde af aan Ecole Nationale Supérieure des Arts Visuels de La Cambre in Brussel (2005).  Sinds 2009 staat ze samen met Quintijn Ketels aan het roer van hun eigen gezelschap Side-Show, co-creëerde en speelde mee in hun circusvoorstellingen.  
  Voor haar werk grasduint Aline vaak in circusarchief voor inspiratie. De opdracht die ze kreeg binnen het project ‘Old School’s Cool’ paste haar dan ook als een handschoen: creëer kostuums voor de artiesten met een knipoog naar het circusverleden.  Aline vertelt over haar bijzonder werkproces bij zo’n opdracht. 
  Vorig jaar was Aline Breucker te gast als spreker op een seminarie over ‘de zin en onzin van kostuums in de hedendaagse circuspraktijk’ tijdens het festival Smells Like Circus, een organisatie van CARP (Circus Arts Research Platform) en Circuscentrum. Lees hier haar bijdrage in de Engelstalige digitale publicatie.
   
  Reserveer tijdig, het aantal tickets is beperkt. 

  • zo 19 sep 2021 12:45 - 14:00
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 12:45 - 14:00
   voorbij
 • De TakkeKnikkerBaan

  Zimmer Frei
  vanaf 3 jaar
  zo 19 sep 2021

  De TakkeKnikkerBaan is een houten installatie van aaneengeschakelde schuine tafels. Daar rollen knikkers fijn van af! Maarrr…eerst gaan de kinderen aan de slag, zo nodig een handje geholpen door papa of mama.

  De TakkeKnikkerBaan is een creatie van Karel Casier en wordt uitgevoerd door Zimmer Frei. 

  • zo 19 sep 2021 14:00 - 18:00
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 14:00 - 18:00
   voorbij
 • ‘Josser’

  Theater Muto
  zo 19 sep 2021

  Hij is een ‘Josser’, hij is niet in het circus geboren. Een verhaal over er graag bij horen, dromen... en veel verbeelding. Stef Geers grasduinde in de vele verhalen uit het circusverleden. Hij koos er de mooiste uit en vertelt ze zonder woorden in zijn woonwagen.

  • zo 19 sep 2021 14:00 - 18:00
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 14:00 - 18:00
   voorbij
 • De Larie en Ape School On Tour (try-out)

  Hoetchatcha
  zo 19 sep 2021

  In deze arena komt een juf of meester iets uitleggen of vertellen, maar je hoeft NIET stil te zitten. Want de arena is ook een avonturenmuur, een speleobox en heeft gekke zitplaatsen.

  • zo 19 sep 2021 14:00 - 19:00
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 14:00 - 19:00
   voorbij
 • Old School’s Cool

  Circus Cabaret
  vanaf 6 jaar
  zo 19 sep 2021

  In dit Circus Cabaret passeren vier kersverse acts de revue.
  Ze ontstonden het afgelopen jaar in het traject ‘Old School’s Cool’ van De Spil Roeselare: zeven circusartiesten kregen de kans om op basis van hun inspiratie uit het circusverleden een nieuw outdoor circusnummer te creëren en het resultaat op ‘de groote stooringe’ te tonen.

  Acrobaten Ward en Gianna zijn gefascineerd door oude dierennummers. Maar in plaats van hun hond Dali
  perfect af te richten, maakten ze er een speelse act van met ruimte voor verrassingen. Trapeze artiesten Marth en Ana lieten zich inspireren door de vele verhalen van zussen en duo’s van zussen, ook al waren het soms geen échte zussen maar hadden ze wel die bijzondere band binnen en buiten de piste. Equilibriste Katleen Ravoet bestudeerde de nummers van de Gentse Gina Giovannis. Ze brengt een ode aan Gina en verweeft het met haar eigen humor en persoonlijkheid. Jongleurs Guy en Baptiste doken in de wereld van de freaks en de sideshows. Ze maakten hun geheel eigen versie van twee halfbroers-zonder-benen-zonder-tong.


  • zo 19 sep 2021 14:00 - 14:45
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 14:00 - 14:45
   voorbij
 • L O N E

  Luuk Brantjes
  vanaf 10 jaar
  zo 19 sep 2021

  Als je teeterboard wil doen, moet je minstens met twee zijn, want hoe kan je anders springen, buitelen en vliegen? Luuk Brantjs heeft er lak aan. Hij wil net de nadruk leggen op de vreugde, de schoonheid en de rust van het alleen zijn.

  L O N E is een eerbetoon aan de singles, de vrijbuiters, aan ieders inventieve ik.

  • zo 19 sep 2021 14:00 - 14:30
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 14:00 - 14:30
   voorbij
 • Automata Carrousel

  Geert Hautekiet
  vanaf 6 jaar
  zo 19 sep 2021

  Met gerecycleerd hout, oud koper en een fijn gevoel voor humor creëert Geert Hautekiet mechanische vertelmachines: Automata. Ze ontroeren, verbazen en werken op de lachspieren. Terwijl je in je loge zit, passeren op de carrousel twaalf stuks op een statig tempo. Draai aan een hendel en zet zo alle andere mechaniekjes in gang. Laat ze leven en geniet.

  • zo 19 sep 2021 14:00 - 18:00
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 14:00 - 18:00
   voorbij
 • Mousse

  Cie Scratch
  vanaf 7 jaar
  zo 19 sep 2021

  Een ode aan de twijfel.

  Een ode aan onze momenten van eenzaamheid, aan al die dingen die we in een hoekje doen en niet durven
  delen.

  Intiem, punk, droevig en grappig.

  • zo 19 sep 2021 14:00 - 14:50
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 14:00 - 14:50
   voorbij
 • Stick Stock

  Tea Time Company
  vanaf 4 jaar
  zo 19 sep 2021

  Stick Stock. Tik tok. Het tempo gaat steeds sneller.
  We besturen de sticks om hoger te komen.
  We springen verder, we bewegen sneller.
  Hoe graag we ook willen pauzeren, we kunnen het gewoon niet.
  We blijven bewegen, tuimelen en exploreren.

  Een jongleur, een danseres en een Chinese-paalartiest, elk met een eigen houten paal, ontdekken samen hoe ze hun disciplines combineren en opnieuw uitvinden.    

  ! 14u tot 14u20 - locatie speelplaats VISO, Polenplein 23
  ! 19u tot 19u20 - locatie speelplaats Burgerschool - ingang via A. Rodenbachstraat 16

  • zo 19 sep 2021 14:00 - 14:20
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 14:00 - 14:20
   voorbij
 • SCREWS XL

  Alexander Vantournhout / Not Standing
  vanaf 6 jaar
  zo 19 sep 2021

  Uit het juryrapport Theaterfestival 2020: 
  “Screws is een voltreffer van Alexander Vantournhout. Om het vakmanschap dat er onmiskenbaar vanuit gaat en het artistiek vernuft daarbovenop. Maar ook gewoon om het bijna kinderlijke plezier dat je er als kijker bij ervaart. Een voorstelling met de precisie van choreografie en de suspens van circus. Dans, maar dan zonder het plechtig esthetische ervan. Acrobatie, maar dan zonder spectaculaire krachtpatserij.” 

  In SCREWS wordt het publiek langs een parcours van mini-voorstellingen of scènes gegidst. Van korte solo’s en duetten tot puntige groepschoreografieën.

  Alexander Vantournhout speelde deze succesvolle voorstelling ondertussen in vele landen, op vele festivals en werd vorig jaar door het Theaterfestival geselecteerd als ‘beste productie’. Speciaal voor de groote stooringe, creëert hij SCREWS XL. Tien volwassen performers worden bijgestaan door zes kinderen. Na een auditie en een reeks workshops zijn Yara Dewulf, Joke Labeeuw, Arthur Ledoux, Phoebe Pattyn, Rosette Houwen en Vic Hauspie er helemaal klaar voor.

  Samen gaan ze aan de slag met het materiaal van de originele SCREWS-voorstelling en breiden ze de scènes uit tot een XL-versie.

  Reserveer tijdig, het aantal tickets is beperkt.

  • zo 19 sep 2021 14:00 - 15:10
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 14:00 - 15:10
   voorbij
 • Orkest Bazar

  Cie Balltazar
  mobiele act
  zo 19 sep 2021

  Livemuziek met contrabas, piano, trompet, sax, klarinet, fluit, ukelele en percussie verweven met jongleren, acrobatie, magie en evenwicht op ladder, slap touw en rolla bolla.
  Overal waar deze multigetalenteerde artiesten komen, bouwen ze een feestje.

  • zo 19 sep 2021 14:00 - 14:50
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 14:00 - 14:50
   voorbij
 • Wie is de Roeselaarste Roeselarenaar?

  Productions & Zonen
  vanaf 6 jaar
  zo 19 sep 2021

  Niemand minder dan Albrecht Rodenbach en een kompaan aan zijn zijde gaan de ganse middag op zoek naar de Roeselaarste Roeselarenaar. Aan de hand van een quiz scheiden ze het kaf van het koren en kijken ze wie van de teams het meeste weet over Roeselare. De vragen peilen naar kennis van het heden, het verleden, het dialect, fake en ander nieuws, eetgewoonten en andere belangrijke tradities. We kunnen alvast meegeven dat gemengde teams (ouders x kinderen) de beste kans tot slagen hebben. Op het einde van de middag maken we de winnaars bekend.

  • zo 19 sep 2021 14:00 - 19:00
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 14:00 - 19:00
   voorbij
 • Mini-Relaxerette
  zo 19 sep 2021

  Vlei je neer in één van deze hangmatten, zet de koptelefoon op en laat deze ‘relaxerette’ alle stress en spanning uit je wegwassen. Kies welk verhaal of muziekstuk je wilt horen. De wiegende hangmat die je omsluit als een cocon doet de rest.

  • zo 19 sep 2021 14:00 - 16:00
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 14:00 - 16:00
   voorbij
 • pop-up rolschaatsbaan

  La Patinoire
  zo 19 sep 2021

  Op een mooie houten vloer kan je je eerste passen wagen of showen met je strakke moves! Geen rolschaatsen? Geen vrees, die kan je gewoon ter plaatse even gebruiken.
  Er is catchy muziek, dansend licht en flitsende circusacts op onverwachte momenten.

  • zo 19 sep 2021 14:30 - 19:30
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 14:30 - 19:30
   voorbij
 • Nellie de Hippo

  Teatro Pavana
  mobiele act
  zo 19 sep 2021

  Nellie is nieuwsgierig, nors of juist netjes, soms een nar en soms een nufje. Als ze in een goede bui is, krullen haar oortjes van genoegen en stralen haar grote ogen van plezier.
  Maar als ze nurks en ondeugend is, moet verzorger Alki alle zeilen bijzetten om Nellie in het gareel te houden. En toch, ondanks al haar nukken, vinden wij haar het liefste nijlpaard ter wereld!

  • zo 19 sep 2021 14:45 - 15:10
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 14:45 - 15:10
   voorbij
 • Surcouf

  Sacékripa
  vanaf 6 jaar
  zo 19 sep 2021

  Twee clowneske acrobaten van Sacékripa besluiten hun capriolen ook eens uit te testen in een klein opblaasbaar bootje op het water. Maar wat als alles begint te wankelen?

  • zo 19 sep 2021 14:45 - 15:05
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 14:45 - 15:05
   voorbij
 • De Cuyper vs De Cuyper

  Cie Pol & Freddy
  zo 19 sep 2021


  Sander en Jordaan, twee jonglerende broers, willen nu voor eens en voor altijd uitmaken wie de beste is, volgens hun geheel zelf ontwikkelde competitie en omgebogen spelregels. Een sportarena, enthousiaste supporters, een strenge scheidsrechter en een niet altijd even objectieve verslaggever maken het plaatje compleet.

  Cie Pol & Freddy staat internationaal bekend om hun vernieuwende en verrassende jongleervoorstellingen. 

  • zo 19 sep 2021 15:00 - 16:00
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 15:00 - 16:00
   voorbij
 • ANNULATIE / Gadjo Dilo
  vanaf 8 jaar
  zo 19 sep 2021

  Het Circus moet schitteren. Het transport moet blinken en gesmeerd rollen. Er zijn paarden en exoten, luchtacrobaten, muzikanten en clowns. Zo was het, zo is het en zo zal het zijn.

  Tot het heden het verleden inhaalt en het Circus op zijn grondvesten doet daveren.

  Circusartiest Bram De Laere nam samen met Marquis Pauwels, circusdirecteur van Tik Tak Circus oude clown entrees onder de loep en verdiepte zich in de geschiedenis van clownerie. Uit deze zeer vruchtbare bodem ontstond deze familievoorstelling in zijn eigen circustent.

  • zo 19 sep 2021 15:20 - 16:00
   geannuleerd
  • zo 19 sep 2021 15:20 - 16:00
   geannuleerd
 • The Show must go on

  Zinzi & Evertjan
  zo 19 sep 2021

  Poging na poging, van miskleun tot bijna succes blijven beide artiesten het beste van zichzelf geven. Ze worstelen zich door een bos van verstrengelde ledematen. Geknoopte muziekkabels, wilde acrobatie en vervormde gitaar riffs, wat er ook gebeurt de voorstelling gaat door!

  Zinzi en Evertjan zijn topacrobaten. Zeg maar wereldtop. Met hun eerste act ‘View’ sleepten ze meerdere prestigieuze circus prijzen in de wacht, ze speelden bij het Franse gezelschap Cie XY, befaamd om hun wondermooie acrobatievoorstellingen en het Canadese Les 7 doigts de la main. De laatste jaren maken en spelen ze vooral hun eigen voorstellingen. 

  • zo 19 sep 2021 15:30 - 15:55
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 15:30 - 15:55
   voorbij
 • It Happens

  La Campistany
  vanaf 6 jaar
  zo 19 sep 2021

  Je wilt dansen, buitelen aan de trapeze. Je wilt mooi zijn en stralen. Maar het loopt niet zoals gepland, een aantal dingetjes werken niet echt mee. Het zit tegen. Tsja, dat gebeurt. It Happens. Want als alles goed lijkt te zijn, heb je waarschijnlijk iets over het hoofd gezien: niets is perfect, niemand is perfect.

  • zo 19 sep 2021 15:30 - 16:00
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 15:30 - 16:00
   voorbij
 • Nellie de Hippo

  Teatro Pavana
  mobiele act
  zo 19 sep 2021

  Nellie is nieuwsgierig, nors of juist netjes, soms een nar en soms een nufje. Als ze in een goede bui is, krullen haar oortjes van genoegen en stralen haar grote ogen van plezier.
  Maar als ze nurks en ondeugend is, moet verzorger Alki alle zeilen bijzetten om Nellie in het gareel te houden. En toch, ondanks al haar nukken, vinden wij haar het liefste nijlpaard ter wereld!

  • zo 19 sep 2021 16:00 - 16:30
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 16:00 - 16:30
   voorbij
 • L O N E

  Luuk Brantjes
  vanaf 10 jaar
  zo 19 sep 2021

  Als je teeterboard wil doen, moet je minstens met twee zijn, want hoe kan je anders springen, buitelen en vliegen? Luuk Brantjs heeft er lak aan. Hij wil net de nadruk leggen op de vreugde, de schoonheid en de rust van het alleen zijn.

  L O N E is een eerbetoon aan de singles, de vrijbuiters, aan ieders inventieve ik.

  • zo 19 sep 2021 16:00 - 16:30
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 16:00 - 16:30
   voorbij
 • En Bloc

  Woesh
  zo 19 sep 2021

  Zes jonge artiesten gaan samen op zoek naar de brede waaier aan mogelijkheden van ‘het spel’. Je kunt je amuseren, maar je kunt er jezelf ook in verliezen. Uiteindelijk bedenken ze hun eigen spelen waarmee ze dansen op de grens tussen spelplezier en speelplezier.
  En Bloc is een jongerenproductie van Circusatelier Woesh.

  En Bloc is een jongerenproductie van Circusatelier Woesh. Woesh geeft wekelijkse circuslessen in Brugge, Roeselare, Kortrijk en Oostende.

  • zo 19 sep 2021 16:30 - 17:10
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 16:30 - 17:10
   voorbij
 • Old School’s Cool

  Circus Cabaret
  vanaf 6 jaar
  zo 19 sep 2021

  In dit Circus Cabaret passeren vier kersverse acts de revue.
  Ze ontstonden het afgelopen jaar in het traject ‘Old School’s Cool’ van De Spil Roeselare: zeven circusartiesten kregen de kans om op basis van hun inspiratie uit het circusverleden een nieuw outdoor circusnummer te creëren en het resultaat op ‘de groote stooringe’ te tonen.

  Acrobaten Ward en Gianna zijn gefascineerd door oude dierennummers. Maar in plaats van hun hond Dali
  perfect af te richten, maakten ze er een speelse act van met ruimte voor verrassingen. Trapeze artiesten Marth en Ana lieten zich inspireren door de vele verhalen van zussen en duo’s van zussen, ook al waren het soms geen échte zussen maar hadden ze wel die bijzondere band binnen en buiten de piste. Equilibriste Katleen Ravoet bestudeerde de nummers van de Gentse Gina Giovannis. Ze brengt een ode aan Gina en verweeft het met haar eigen humor en persoonlijkheid. Jongleurs Guy en Baptiste doken in de wereld van de freaks en de sideshows. Ze maakten hun geheel eigen versie van twee halfbroers-zonder-benen-zonder-tong.


  • zo 19 sep 2021 16:30 - 17:15
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 16:30 - 17:15
   voorbij
 • SCREWS XL

  Alexander Vantournhout / Not Standing
  vanaf 6 jaar
  zo 19 sep 2021

  Uit het juryrapport Theaterfestival 2020: 
  “Screws is een voltreffer van Alexander Vantournhout. Om het vakmanschap dat er onmiskenbaar vanuit gaat en het artistiek vernuft daarbovenop. Maar ook gewoon om het bijna kinderlijke plezier dat je er als kijker bij ervaart. Een voorstelling met de precisie van choreografie en de suspens van circus. Dans, maar dan zonder het plechtig esthetische ervan. Acrobatie, maar dan zonder spectaculaire krachtpatserij.” 

  In SCREWS wordt het publiek langs een parcours van mini-voorstellingen of scènes gegidst. Van korte solo’s en duetten tot puntige groepschoreografieën.

  Alexander Vantournhout speelde deze succesvolle voorstelling ondertussen in vele landen, op vele festivals en werd vorig jaar door het Theaterfestival geselecteerd als ‘beste productie’. Speciaal voor de groote stooringe, creëert hij SCREWS XL. Tien volwassen performers worden bijgestaan door zes kinderen. Na een auditie en een reeks workshops zijn Yara Dewulf, Joke Labeeuw, Arthur Ledoux, Phoebe Pattyn, Rosette Houwen en Vic Hauspie er helemaal klaar voor.

  Samen gaan ze aan de slag met het materiaal van de originele SCREWS-voorstelling en breiden ze de scènes uit tot een XL-versie.

  Reserveer tijdig, het aantal tickets is beperkt.

  • zo 19 sep 2021 16:30 - 17:40
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 16:30 - 17:40
   voorbij
 • The Show must go on

  Zinzi & Evertjan
  zo 19 sep 2021

  Poging na poging, van miskleun tot bijna succes blijven beide artiesten het beste van zichzelf geven. Ze worstelen zich door een bos van verstrengelde ledematen. Geknoopte muziekkabels, wilde acrobatie en vervormde gitaar riffs, wat er ook gebeurt de voorstelling gaat door!

  Zinzi en Evertjan zijn topacrobaten. Zeg maar wereldtop. Met hun eerste act ‘View’ sleepten ze meerdere prestigieuze circus prijzen in de wacht, ze speelden bij het Franse gezelschap Cie XY, befaamd om hun wondermooie acrobatievoorstellingen en het Canadese Les 7 doigts de la main. De laatste jaren maken en spelen ze vooral hun eigen voorstellingen. 

  • zo 19 sep 2021 16:45 - 17:10
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 16:45 - 17:10
   voorbij
 • ANNULATIE / Gadjo Dilo
  vanaf 8 jaar
  zo 19 sep 2021

  Het Circus moet schitteren. Het transport moet blinken en gesmeerd rollen. Er zijn paarden en exoten, luchtacrobaten, muzikanten en clowns. Zo was het, zo is het en zo zal het zijn.

  Tot het heden het verleden inhaalt en het Circus op zijn grondvesten doet daveren.

  Circusartiest Bram De Laere nam samen met Marquis Pauwels, circusdirecteur van Tik Tak Circus oude clown entrees onder de loep en verdiepte zich in de geschiedenis van clownerie. Uit deze zeer vruchtbare bodem ontstond deze familievoorstelling in zijn eigen circustent.

  • zo 19 sep 2021 17:00 - 17:40
   geannuleerd
  • zo 19 sep 2021 17:00 - 17:40
   geannuleerd
 • Grashoppers

  Circus Katoen
  vanaf 7 jaar
  zo 19 sep 2021

  Het levende groen in onze wereld krijgt wat te verduren. Twee circusartiesten nemen een lapje gras uit zijn natuurlijke habitat en geven hem een hoofdrol in hun voorstelling. Ze tonen zijn kwetsbaarheid en veerkracht in al zijn glorie en geuren en kleuren.

  • zo 19 sep 2021 17:00 - 17:35
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 17:00 - 17:35
   voorbij
 • Surcouf

  Sacékripa
  vanaf 6 jaar
  zo 19 sep 2021

  Twee clowneske acrobaten van Sacékripa besluiten hun capriolen ook eens uit te testen in een klein opblaasbaar bootje op het water. Maar wat als alles begint te wankelen?

  • zo 19 sep 2021 17:15 - 17:35
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 17:15 - 17:35
   voorbij
 • Nellie de Hippo

  Teatro Pavana
  mobiele act
  zo 19 sep 2021

  Nellie is nieuwsgierig, nors of juist netjes, soms een nar en soms een nufje. Als ze in een goede bui is, krullen haar oortjes van genoegen en stralen haar grote ogen van plezier.
  Maar als ze nurks en ondeugend is, moet verzorger Alki alle zeilen bijzetten om Nellie in het gareel te houden. En toch, ondanks al haar nukken, vinden wij haar het liefste nijlpaard ter wereld!

  • zo 19 sep 2021 17:25 - 17:55
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 17:25 - 17:55
   voorbij
 • De stier van Vlaanderen
  zo 19 sep 2021

  De Stier van Vlaanderen is een hedendaagse adaptie van de bekende Griekse tragedie “De Minotaurus” door theatermaker Joris Verbeeren. Theseus redt Ariachi uit de klauwen van de Minotaurus die opgesloten zit in de kelder van het plaatselijk frietkot.
  Een tragikomische voorstelling die actueler is dan ooit...

  • zo 19 sep 2021 17:30 - 18:10
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 17:30 - 18:10
   voorbij
 • Trio Tribaldi
  zo 19 sep 2021

  We ontdekten dit trio op een trouwfeest van één van onze collega’s. Na een voorlopig zeer geslaagd huwelijk en vooral zeer geslaagd huwelijksfeest was het een no-brainer dit trio topmuzikanten een plekje te geven op de groote stooringe.

  Deze, nu voltijdse trouwfeestmuzikanten, maar voorheen allen actief bij werelds beste jazz- en folk kwartetten, brengen je een energieke, doorleefde mix van Zuid-Italiaanse traditionals en ongegeneerde meezingers.

  • zo 19 sep 2021 17:30 - 18:10
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 17:30 - 18:10
   voorbij
 • It Happens

  La Campistany
  vanaf 6 jaar
  zo 19 sep 2021

  Je wilt dansen, buitelen aan de trapeze. Je wilt mooi zijn en stralen. Maar het loopt niet zoals gepland, een aantal dingetjes werken niet echt mee. Het zit tegen. Tsja, dat gebeurt. It Happens. Want als alles goed lijkt te zijn, heb je waarschijnlijk iets over het hoofd gezien: niets is perfect, niemand is perfect.

  • zo 19 sep 2021 17:30 - 18:00
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 17:30 - 18:00
   voorbij
 • De Cuyper vs De Cuyper

  Cie Pol & Freddy
  zo 19 sep 2021


  Sander en Jordaan, twee jonglerende broers, willen nu voor eens en voor altijd uitmaken wie de beste is, volgens hun geheel zelf ontwikkelde competitie en omgebogen spelregels. Een sportarena, enthousiaste supporters, een strenge scheidsrechter en een niet altijd even objectieve verslaggever maken het plaatje compleet.

  Cie Pol & Freddy staat internationaal bekend om hun vernieuwende en verrassende jongleervoorstellingen. 

  • zo 19 sep 2021 18:00 - 19:00
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 18:00 - 19:00
   voorbij
 • The Show must go on

  Zinzi & Evertjan
  zo 19 sep 2021

  Poging na poging, van miskleun tot bijna succes blijven beide artiesten het beste van zichzelf geven. Ze worstelen zich door een bos van verstrengelde ledematen. Geknoopte muziekkabels, wilde acrobatie en vervormde gitaar riffs, wat er ook gebeurt de voorstelling gaat door!

  Zinzi en Evertjan zijn topacrobaten. Zeg maar wereldtop. Met hun eerste act ‘View’ sleepten ze meerdere prestigieuze circus prijzen in de wacht, ze speelden bij het Franse gezelschap Cie XY, befaamd om hun wondermooie acrobatievoorstellingen en het Canadese Les 7 doigts de la main. De laatste jaren maken en spelen ze vooral hun eigen voorstellingen. 

  • zo 19 sep 2021 18:00 - 18:25
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 18:00 - 18:25
   voorbij
 • Encore une fois

  Les Tripotes
  zo 19 sep 2021

  “Encore fois” gaat over de gedachte dat fouten maken mag. Dus laten we het helemaal verknoeien en opnieuw beginnen.
  Pingpongballen, salto's, alle elementen komen samen in een samengestelde creatie. Drie mensen treden de scène op. Op elkaar gestapeld.
  Opnieuw en opnieuw. Gevaarlijk speels.
  Gevaarlijk kwetsbaarheid.

  Compagnie Tripotes is een internationaal collectief gevestigd in Brussel. Julio Calero Ferre, Daniel Torralbo Pérez en Gianna Sutterlet leerden elkaar kennen op het ESAC (Ecole Supérieures des Arts du Cirque) in Brussel en besloten er zich te vestigen. Sindsdien touren ze naar alle windstreken met hun cie Tripotes en werken ze ook aan eigen projecten. Zo is Gianna één van de artiesten die deelneemt aan ‘Old School’s Cool’, een creatietraject van De Spil in het kader van het festival de groote stooringe. 

  • zo 19 sep 2021 18:30 - 19:10
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 18:30 - 19:10
   voorbij
 • De stier van Vlaanderen
  zo 19 sep 2021

  De Stier van Vlaanderen is een hedendaagse adaptie van de bekende Griekse tragedie “De Minotaurus” door theatermaker Joris Verbeeren. Theseus redt Ariachi uit de klauwen van de Minotaurus die opgesloten zit in de kelder van het plaatselijk frietkot.
  Een tragikomische voorstelling die actueler is dan ooit...

  • zo 19 sep 2021 19:00 - 19:40
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 19:00 - 19:40
   voorbij
 • Trio Tribaldi
  zo 19 sep 2021

  We ontdekten dit trio op een trouwfeest van één van onze collega’s. Na een voorlopig zeer geslaagd huwelijk en vooral zeer geslaagd huwelijksfeest was het een no-brainer dit trio topmuzikanten een plekje te geven op de groote stooringe.

  Deze, nu voltijdse trouwfeestmuzikanten, maar voorheen allen actief bij werelds beste jazz- en folk kwartetten, brengen je een energieke, doorleefde mix van Zuid-Italiaanse traditionals en ongegeneerde meezingers.

  • zo 19 sep 2021 19:00 - 19:40
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 19:00 - 19:40
   voorbij
 • Stick Stock

  Tea Time Company
  vanaf 4 jaar
  zo 19 sep 2021

  Stick Stock. Tik tok. Het tempo gaat steeds sneller.
  We besturen de sticks om hoger te komen.
  We springen verder, we bewegen sneller.
  Hoe graag we ook willen pauzeren, we kunnen het gewoon niet.
  We blijven bewegen, tuimelen en exploreren.

  Een jongleur, een danseres en een Chinese-paalartiest, elk met een eigen houten paal, ontdekken samen hoe ze hun disciplines combineren en opnieuw uitvinden.    

  ! 14u tot 14u20 - locatie speelplaats VISO, Polenplein 23
  ! 19u tot 19u20 - locatie speelplaats Burgerschool - ingang via A. Rodenbachstraat 16

  • zo 19 sep 2021 19:00 - 19:20
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 19:00 - 19:20
   voorbij
 • BITBYBIT

  MOVEDBYMATTER i.s.m. Collectif Malunés
  vanaf 6 jaar
  zo 19 sep 2021

  “Bitbybit is een erg spectaculair en spannend, maar ook teder circusduet.”

  **** De Standaard 


  Acrobaten Vincent en Simon Bruyninckx van Collectif Malunés nemen de oude circustechniek ‘jaw of steel’ (je klemt een bit in je mond en je hangt met je hele lichaam aan dat bit in de lucht) van onder het stof. Het resultaat is een spectaculaire familievoorstelling over broederstrijd en -liefde.

  Na de voorstelling vertellen Simon en Vincent aan de hand van een reeks beelden hoe ze aan de slag zijn gegaan met de circustechniek ‘jaw of steel’ en of een voorstelling maken met je broer nu wel of niet een goed idee is.

  • zo 19 sep 2021 20:00 - 21:15
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 20:00 - 21:15
   voorbij
 • Albrecht

  De Kleine Expeditie
  vertelwandeling
  zo 19 sep 2021

  Wat als Albrecht Rodenbach meer voor je is dan een historische figuur of een tekstje op Wikipedia? Op een zevental plekken in Roeselare kom je personages tegen die een bijzonder fascinerend verhaal te vertellen hebben over mensen die Rodenbach nog gekend hebben of over Albrecht zelf.  
  De Spil nam De Kleine Expeditie onder de arm om een vertelwandeling te creëren geïnspireerd door historische feiten en personages.

  Vertrekkend vanuit de nodige research en met het advies van Raoul
  Boucquey werd een verhaal geschreven vol verzonnen waarheden en geloofwaardige leugens. In deze voorstelling dansen we op het slappe koord tussen werkelijkheid en fictie.
  Acteurs uit de lokale theatergezelschappen van Roeselare geven gestalte aan de personages die de verhalen vertellen.

  • zo 19 sep 2021 10:30
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 10:30
   voorbij
 • Is deze plaats vrij?

  Tempo D’Eole
  zo 19 sep 2021

  Dit jonge, Waalse circusgezelschap verweeft de oude circustechniek voltige (acrobatie op een bewegend paard) in een speelse voorstelling.

  Zes acrobaten-voltigeurs, een hond en twee paarden ontmoeten elkaar in de piste rond een bank.
  De hamvraag is: voor wie is er een plaats vrij?

  • zo 19 sep 2021 14:30
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 14:30
   voorbij
 • Is deze plaats vrij?

  Tempo D’Eole
  zo 19 sep 2021

  Dit jonge, Waalse circusgezelschap verweeft de oude circustechniek voltige (acrobatie op een bewegend paard) in een speelse voorstelling.

  Zes acrobaten-voltigeurs, een hond en twee paarden ontmoeten elkaar in de piste rond een bank.
  De hamvraag is: voor wie is er een plaats vrij?

  • zo 19 sep 2021 16:30
   voorbij
  • zo 19 sep 2021 16:30
   voorbij

Cookies

We maken gebruik van cookies en vergelijkbare technieken om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content van derden af te beelden, zoals ook video’s, en voor verschillende andere toepassingen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Door ‘akkoord’ te klikken, stemt u hiermee in. Als u niet akkoord bent, kunt u via de knop ‘Instellingen aanpassen’ uw voorkeuren opgeven.