foto_wouter_deprez__c_jonas_lampens
wo 9 jan 2019
Stijn Meuris is dit voorjaar twee keer te zien en te horen in De Spil: TIRADE 3 op vrijdag 18 januari en FIRST CONTACT op woensdag 13 maart.

Niet geschoten is altijd mis

Hoezeer de tijd vliegt wanneer je boos bent. Of op zijn minst verontwaardigd en verwonderd. 
Dit seizoen speel ik voor de derde maal een lange reeks Tirade-shows, solo-voorstellingen over de bizarre toestand van de Belgische politiek. Drie jaar geleden bedoeld als éénmalige uitlaatklep voor alles wat me dwars zat, is Tirade uitgegroeid tot een vaste waarde in het winteroffensief van cc’s, schouwburgen en aanverwante zalen. Aan materiaal alvast geen gebrek. 
Helaas, zou ik bijna zeggen: het permanente gepruts en storend amateurisme, het pijnlijke kontengedraai, de manifeste onwil om ons land een degelijke en verstandige visie op de nabije toekomst te bezorgen; het levert ook dit jaar weer voldoende munitie op om vanop het podium behoorlijk fel tekeer te gaan. Met inhoud en feiten, maar gelukkig ook met humor. Zonder dat het pure comedy wordt. Geen moppentapperij dus, maar anderhalf uur storytelling-op-speed. Want niet geschoten is altijd mis. 

En er was nogal wat, in 2018. De aankoop van de straaljagers (vreemd dat we er slechts 34 kopen, als het ding F-35 heet; ik zou er minstens eentje gratis hebben geëist), de Antwerpse  keldercampagne van Kris Peeters (woont ie nu wel of niet in Antwerpen, en wat was dat met die Jood op de CD&V-lijst?), de tomeloze ambities van Tommelein, de impotentie van onze oppositiepartijen en de soap van sp.a in Antwerpen. De buitensporige uittredingsvergoedingen van onze parlementsleden (“Ja maar, dat is om de overgang naar een échte job wat comfortabeler te laten verlopen”), het welles-nietes rond vrouwenquota in raden van bestuur (“Wij zijn voor! Maar nu nog niet…”), de dreiging van een black-out deze winter door langdurig schuldverzuim (“Geen paniek, we gaan stroomboten huren!”) of het gênante getreuzel rond het ondertekenen van het VN-Migratiepact (Wouter Beke: “We gaan aan de tekst een inlegvelletje toevoegen…”)… Om over de bijna criminele ontkenningsmaneuvers van Joke Schauvliege over alles wat met klimaatverandering te maken heeft, nog maar te zwijgen. En ik had mezelf nog zo voorgenomen haar dit jaar niet te vermelden. 

Ja, Tirade#3 zit tjokvol. Niet enkel met kritiek richting verkozenen, maar ook - en misschien vooral - met een analyse van wie wij zelf zijn, de Belgen. Want in zekere zin zijn wij onze politici, en zij zijn wij. Zelfkritiek als begin van een mogelijke mentaliteitswijziging, het is nu meer dan ooit nodig. Vandaar dat de ondertitel dit jaar luidt ‘In Blind Vertrouwen’. Blijkbaar verkopen we onze ziel en onze moraal nog steeds in blind vertrouwen, om de zoveel jaar in het stemhokje. Zolang men ons daarna maar niet meer lastigvalt, vinden we alles prima. 

In een opmerkelijk decor en aan hoog tempo zal Tirade#3 ook dit jaar weer voor een opmerkelijke avond zorgen. Ik smeer alvast mijn stem. Kuisen jullie preventief de oren uit.

Na de Tirade-tournee ben ik overigens - waarvoor grote dank - nog eens te gast in De Spil. Op woensdag 13 maart, met ‘First Contact’, een bijzondere voorstelling van theater Nieuwstedelijk. In een opmerkelijke setting met live-muziek van Stuff!-toetsenwizzard Joris Caluwaerts en knappe videotekeningen van jong striptalent Wide Verknocke, spelen actrice Sara Vertongen en ikzelf een tekst van regisseur Adriaan Van Aken. ‘FIrst Contact’ gaat over de koude worsteling van een vader om voor het eerst connectie te vinden met zijn ontspoorde dochter. Een wurgende zoektocht naar ouderlijke zingeving en diepgang, geplaatst in een omgeving van stedelijke kilte en 21ste eeuwse bevreemding. Een absolute aanrader.

Kom dus gewoon beide avonden naar De Spil. 
Dat doe ik ook.

Stijn Meuris