foto_wouter_deprez__c_jonas_lampens
di 15 mei 2018
In het circusmagazine lazen we een mooi interview over magie. Op vrijdag 1 juni is er een exclusieve magie avond in De Spil. Tim Oelbrandt is een van de magiƫrs op ons podium. Het verhaal is belangrijker dan het geheim MAGIE VOLGENS TIM OELBRANDT interview door Brecht Hermans / foto:Bart Grietens

magie volgens Tim Oelbrandt

Hoe raad je hoeveel kleingeld iemand in zijn zakken heeft? Hoe slik je vijf scheermesjes in om ze daarna met flosdraad uit je keel te vissen? En hoe kan je iemand zo hypnotiseren dat die de gedachten van een ander leest? Deze vragen had ik goochelaar Tim Oelbrandt (34) na de try-out van zijn nieuwe voorstelling-in-ontwikkeling ‘Heen en terug’ kunnen stellen. Maar dat deed ik niet. Ik was vooral benieuwd naar het dubbelleven van deze goochelaar en lichtontwerper. Naar de mens achter de magie.

Hallo Tim, de laatste keer dat ik je zag, werkten we samen als techniekers. Nu verbaas je me met je goocheltalent. Of ben ik makkelijk publiek omdat ik nog niet veel goochelshows gezien heb?


Tim Oelbrandt: “Tja, zo veel zijn er niet, hé. Als je praat over goochelshows denken mensen al snel aan een clown op kinderfeestjes of iemand die een konijn uit een hoge hoed tovert. Er is zo’n onderaanbod aan goochelen dat het echt in de nis van het gemakkelijk entertainment is geduwd. Dat is jammer, want er zit zo veel meer
in. Vroeger dacht ik altijd: als je mensen wilt beroeren, moet je muziek maken. Ik dacht dat je dat met goochelen niet kon. Maar dat is niet waar! Ik heb ontdekt dat je mensen met een truc en een verhaal erbij intens kan beroeren. In het begin van mijn voorstelling laat ik een munt verdwijnen, een cafétruc die heel veel mensen kunnen. Maar als je dat in een verhaal giet, zit iedereen er plots muisstil naar te kijken. Er komt een emotie bij. Ik vind het straf dat zoiets kan.”

het volledige interview volgt...