• 201115_het_collectief_liesbeth_devos11a
  • 201115_het_collectief_liesbeth_devos11a
do 28 nov 2013 muziek BASIS € 35 | ABO & REDUCTIE € 33
90 minuten, er is geen pauze
schouwburg
INLEIDING OM 19U15

FADO

MARIZA

Mariza is zonder meer dé fado wereldster. Afkomstig van een overzeese kolonie (Mozambique), combineert Marisa dos Reis Nunes de invloeden van haar vader (Portugal) en moeder (Mozambique) en kan ze als geen ander de ‘saudade’ vertolken. Op haar eerste twee platen ‘Fado em Mim’ en ‘Fado Curvo’ bleef ze de traditie trouw en wist ze tot ver buiten de Portugese grenzen een zeer gevoelige snaar te raken.
 
In 2004 nam ze - ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Athene - een duet op met Sting. Dit opende een aantal deuren en het sterkte haar in de overtuiging dat ze in de toekomst nog persoonlijker te werk moest gaan. In 2005 droeg ze haar derde cd ‘Transparente’ op aan haar Afrikaanse grootmoeder.
 
Wanneer ze in 2008 ‘Terra’ uitbrengt, is het overduidelijk geworden dat Mariza het geluid van de traditionele fado met een wereldse mix durft te kruiden. Ze wordt overal ter wereld gelauwerd voor haar gedurfde liederen vol passie en nostalgie.
 
Op haar laatste album ‘Fado Tradicional’ (2010) keert Mariza terug naar haar roots. Met een intimiteit waarmee de luisteraar zich in een Portugese bar waant, raakt de fadista opnieuw in het diepst van de ziel.
 
 

Pedro Viana - Portuguese Guitar | Pedro Joia - Acoustic Guitar | Yami - Acoustic Bass | Vicky Marques - Drums & Percussion