• 190927_ISH_Studio_Breed_24
  • 190927_ISH_Studio_Breed_24
  • 190927_ISH_Studio_Breed_24
di 5 + di 26 jan 2016 film Basis: € 6
Filmabonnement: € 50 (voor 10 tickets)

97 min.
De Spil

filmkus

MUSTANG

Vijf jonge zusjes van wie de ouders gestorven zijn, groeien op bij hun grootmoeder en ooms in landelijk Turkije. 

In de voiceover die deze boeiende film inleidt, vertelt een meisje dat haar leven en dat van haar zussen erg mooi was, "tot het van het ene op de andere dag verschrikkelijk werd". We zien hoe de meisjes na school in hun uniform op een strand gaan spelen en met enkele mannelijke klasgenoten de branding induiken. Dat wordt niet getolereerd.

Ze komen in opstand tegen hun onderdrukkende opvoeding. In een ultieme poging de meisjes te beteugelen, verandert hun familie de woning langzaamaan in een gevangenins, waaruit ze enkel via een gearrangeerd huwelijk kunnen ontsnappen.

intrigerende aanklachtfilm van nieuwkomer Deniz Gamze Ergüven over het droeve lot van jonge vrouwen in Turkije. Uitgeroepen tot Beste Europese Film in de Quinzaine des Réalisateurs in Cannes.

"Waarom vergelijken als 'Mustang' perfect op eigen benen kan staan? Ergüven weeft mythologische motieven en thema's uit klassieke gevangenisfilms zowel narratief als visueel vlot door haar vertelling en houdt haar ode aan de ongehoorzaamheid fris door een belerend toontje te vermijden. Ze moet als regisseuse haar definitieve sporen nog verdienen, maar rijdt met 'Mustang' een prima eerste koers." Cobra

Turkije 2015 | Regie: Deniz Gamze Ergüven met o.a. Güneş Şensoy, Doğa Doğuşlu, Elit İşcan, Tuğba Sunguroğlu, İlayda Akdoğan, Nihal Koldaş en Ayberk Pekcan