• 190927_ISH_Studio_Breed_24
  • 190927_ISH_Studio_Breed_24
  • 190927_ISH_Studio_Breed_24
19 jan 2016 & di 9 feb 2016 film Basis: € 6
Filmabonnement: € 50 (voor 10 tickets)

128 min.
De Spil

filmkus

AMY

“Beroemd gaat ze niet worden”, zegt een jonge Amy Winehouse stellig aan het begin van de documentaire ‘Amy’. En dat vindt ze prima: “Ik kan er vast niet mee omgaan, ik zou waarschijnlijk gek worden.”

Ze werd het toch: wereldberoemd. En gek werd ze ook, volgens velen. De drank, de drugs, de jarenlange aftakeling die tot in detail werd vastgelegd door de roddelpers; de zangeres gold als een wandelend wrak.

Dat beeld wil regisseur Asif Kapadia rechtzetten in Amy, de film waarvoor hij zich jarenlang in het korte leven van Winehouse (1983-2011) verdiepte. Hij kreeg toegang tot nooit eerder vertoond beeldmateriaal, waaronder privéfilmpjes van jeugdvrienden, die een andere kant van haar laten zien. De jonge Amy was geestig, brutaal, slim en boven alles vrolijk, iets wat later nog maar zelden doorschemerde.

“Maar de grote sterkte van deze geweldige documentaire van Asik Kapadia  is dat hij lang niet alleen bij de onverkwikkelijke aftakeling blijft stilstaan. Hij toont ons de hele carrière van de unieke zangeres met het Sarah Vaughan-achtige stemgeluid in het lichaam van een jonge vrouw.” De Standaard ****

 “deze film zal,  lang nadat het scherm back to black is, nog altijd door je hoofd, hart en oren spoken.” Knack Focus

 

Regie: Asif Kapadia | Met:  Amy Winehouse, Blake Fielder-Civil, Tony Bennett