• once
  • once
  • once
do 26 jan 2017 dans basis € 25 // abo/reductie € 23
combiticket met film (+ broodjes) € 28

70 minuten
schouwburg
inleiding om 19:45

RAIN

ROSAS

De voorstelling ‘Rain’ werd in 2001 gecreëerd en wordt nog steeds beschouwd als een van de beste stukken die Anne Teresa De Keersmaeker ooit maakte.

‘Rain’ is een klein wonder voor tien dansers op ‘Music for 18 musicians’ van Steve Reich. Bij aanvang lopen de dansers rond een cilinder op het podium in één richting, terwijl een reusachtige schijnwerper in tegengestelde richting ronddraait. Dan splitst de groep zich op in twee delen, die elk een andere richting uitgaan. Daardoor ontstaat een sterke spanning tussen de intrigerende muziek en de dans. Vernuftig wordt die basiszin een uur lang op alle mogelijke wijzen gesplitst, omgekeerd en bewerkt. De dans die zo ontstaat, wordt uitgezet langs de meest complexe lijnpatronen, tot het je haast gaat duizelen. Soms gaat de dans helemaal mee in de obsessieve percussie van Reich, maar
soms ontsnapt ze er ook aan.
” Pieter ’t Jonck


Na 15 jaar neemt Rosas de legendarische choreografie terug op met een nieuwe cast van dansers. Een fijn weerzien voor de dansliefhebber die de eerste versie zag en een prachtige kans voor wie deze klassieker van de hedendaagse dans nog niet kon ontdekken!


Op 25 mei 2011 bracht het wereldvermaarde Ballet de l’Opéra National de Paris met ‘Rain’ voor het eerst een choreografie van Anne Teresa De Keersmaeker.

 

film om 18u30 (combiticket mogelijk)
Van de repetities van de dansvoorstelling werd door de cineasten Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes een indringende documentaire gemaakt. Deze focust op de wijze waarop De Keersmaeker en de Rosas-dansers de danstaal van de choreografe overbrengen aan de klassiek geschoolde balletdansers. Een poëtische documentaire – gemaakt in het wereldvermaarde Ballet de l’Opéra de Paris in 2011 - over het zoeken, kijken en twijfelen binnen de muren van de soms claustrofobische opera.

combiticket=  film + broodjesmaaltijd + dansvoorstelling