_BRB0387_koenbroosBW
vr 6 + za 7 + zo 8 jul 2018 te gast voorverkoop: € 15 | aan de deur: €18
de komedie

MEERSTEMMIGE MONOLOOG VAN ERWIN MORTIER

VERBODEN GEBIED - VROUW IN NIEMANDSLAND

Preludium “Verboden Gebied” – beeldverhaal 
Van 21/6 tot en met 8/7/2018 is er in de expositieruimte van De Spil een beeldverhaal te zien, dat dient als aankondiging op de voorstellingen. Hierin worden o.m. historische beelden van de lazaretten in Roeselare uit Wereld Oorlog I verwerkt. Opgebouwd met financiële ondersteuning door de Erfgoedcel Roeselare TERF 

 

“Een meerstemmige monoloog over de ontreddering, de ontwaarding en de onttakeling van alle menselijkheid die de oorlog met zich meebrengt”.

Geïnspireerd door de oorlogsgeschriften van enkele oorlogsvrijwilligsters die dag in dag uit getuige waren van de gruwelen achter de slagvelden van de Grote Oorlog schreef Erwin Mortier een donkere monoloog over een Engelse oorlogsverpleegster, Nellie, die “door al de verschrikkingen heen mijmert, verwijt, de wanhoop nabij is, maar toch verlangt naar een andere wereld waar vrede aanbreekt, waar er  minnaars zijn die jong en sterk zijn en ogen hebben als spiegels waarin ze glimlacht zonder dat de schaduw van de oorlog tussen hen oprijst”. 

Eveneens geïnspireerd door een algemeen verlangen naar “één puntje licht in die duisternis” en door het contrast tussen beide, licht en donker en hoe licht een rol kan spelen in iemands leven of in de muziek groeide de idee om de meerstemmige monoloog van Mortier te spelen samen met Het Roeselaars Kamerkoor.
De muziek zal bijwijlen een geluidsdecor verklanken, emoties onderlijnen, kleuren oproepen en de seismische schokken in Nellie’s taal en woorden die een moment van ontreddering aankondigen versterken.

We creëren we een hoopvol en verrassend einde dat we u nu nog willen onthouden.
De hoop op vrede, de alles overheersende liefde, toch een toekomst, … . Hiervoor kan je niet blind zijn. Dit moet je zien en moet je weer hoop geven.

 

Martine Geerinckx
regisseur

GoneWest-project

Regie: Martine Geerinckx | Uitvoerders: Siska Viaene en het Roeselaars Kamerkoor | Grafiek, Fotografie, Decorbouw, … : Luc Descheemaeker | Muzikale leiding: Bart Naessens | Financiële ondersteuning: GoneWest Provincie West-Vlaanderen

 

 

Muziek: een door Bart Naessens gecomponeerd werk (wereldcreatie), Canticum Simeonis - Heinrich Schütz (uit zijn ‚Musikalische Exequien’), Lux aeterna - Edward Elgar, O Magnum Mysterium & O Nata Lux - Morten Lauridsen, Lux Aurumque - Eric Whitacre, Northern Lights - Ola Gjeilo, …