• william
  • william
  • william
zo 18 nov 2018 muziek basis € 18 - abo/reductie € 16
schouwburg
inleiding om 14u15

RACHMANINOV / TSJAIKOVSKI

JONG SYMFONISCH GENT / NATHALIE MATTHYS

West-Vlamingen bezetten De Spil! De musici van het ‘Jong Symfonisch Orkest’ staan onder leiding van Roeselarenaar Geert Soenen. Nathalie Matthys is Kortrijkse en bereidt zich voor op de Koningin Elisabethwedstrijd piano in het voorjaar van 2019.
Samen spelen ze de ‘Rapsodie op een thema van Paganini’ van Sergej Rachmaninov. Hij schreef dit concerto in 1934, een bijzonder originele, verfijnde reeks van virtuoze variaties in een zeer kleurrijke orkestratie.
De krachtige beginmaten van de vierde symfonie van Tsjaikovski grijpen ons meteen stevig bij de keel. Vergelijkbaar met Beethovens vijfde klopt het noodlot aan de deur, maar evolueert de symfonie langzaam naar een triomfantelijke finale. Deze symfonie was voor de componist een hoogst persoonlijke uitdrukking van herkenbare, menselijke emoties. Hijzelf vond deze vierde symfonie het beste van wat hij ooit had gecomponeerd.


We zijn opgetogen dat we jonge professionele musici als Nathalie Matthys een podium kunnen bieden, op weg naar de eeuwige roem. En we hopen dat alle West-Vlamingen komen luisteren naar dit opkomend talent!