• logo_udl
  • logo_udl
  • logo_udl
zo 6 jan 2019 theater basis € 15 - abo/reductie € 14 - vrijetijdspas € 7,50
schouwburg
inleiding om 19u15

MARX

DE VERWONDERING

Johan Heldenbergh speelt Karl Marx. Eén van onze grootste acteurs kruipt in de huid van één van de grootste filosofen. Een geweldige en unieke combinatie.
Na het bejubelde ‘Socrates’, staande ovatie in een nokvolle Spil, laat Stefaan Van Brabandt Karl Marx terugkijken op zijn bewogen leven en denken. Waarin heeft hij zich vergist? Waarin kreeg hij gelijk? In welk opzicht is de filosofie van één de invloedrijkste denkers uit de geschiedenis vandaag nog relevant?
Zijn leven was tragisch en vol tegenstrijdigheden. Hij werd beschouwd als een bevrijder, maar zijn goede intenties plaveiden ook de weg naar de hel: miljoenen mensen werden gedood in naam van de “marxistische bevrijding”. Zijn leven was ook vol van engagement, liefde en vriendschap, in de strijd tegen sociaal onrecht bijgestaan door zijn vrouw en zijn dierbare kameraad  Friedrich Engels.

“Het scherpste politieke theater dat ik in tijden heb gezien.” Klara

“Spetterende politieke monoloog. (…) met de moderne bril tussen biografie, synthese en betoog (…) Deze Marx is geen marxist maar een humanist, geen papier maar vlees en bloed.” **** De Standaard

EXTRA: gesprek met Stefaan Van Brabandt om 19u15

Spel: Johan Heldenbergh -Tekst: Stefaan Van Brabandt - Productie: De Verwondering en Het Zuidelijk Toneel - Co-productie: Arenberg Antwerpen