logo_udl
do 17 jan 2019 dans eenheidsprijs € 18 - -26 j € 6 - vrijetijdspas € 9
De Spil
inleiding om 19u30

ZIEL / ROUH

EMIO GRECO (IT) NACERA BELAZA (AL)

In ‘Ziel / Rouh’ (het Arabische woord voor ‘ziel’) komen muziek uit Al-Andalus en hedendaagse dans tot een vloeiende, sensuele harmonie samen. In het drieluik ‘Ziel’ brengen drie choreografen elk een andere stroming uit het repertoire: de tarab (klassiek), sufi andalusi (mystiek spirtueel) en de chaabi andalusi (hedendaagse volksmuziek).
Het Amsterdams Andalusisch Orkest bestaat uit een mix van Amsterdamse en Marokkaanse muzikanten. Ze brengen het muzikaal erfgoed van Al-Andalus naar theaters en concertzalen in Nederland en Marokko. Nu dus ook in België. Emio Greco en Pieter C. Scholten experimenteren vaak met de relatie tussen dans en muziek, waarbij ze de autonomie van elke aparte kunstvorm koesteren. Algerijnse choreografe Nacera Belaza brengt in haar dans de tradities van de sufi cultuur, het rituele karakter en haar persoonlijke bewegingstaal samen.
Vincent Colomes danste van 2006 tot 2013 bij Emio Greco. De laatste jaren maakt hij eigen choreografieën op het snijvlak van hedendaagse dans en flamenco.


“’Ziel / Rouh’ is een zeer geslaagde samenwerking waarin vanuit ieders eigenheid daadwerkelijk toenadering wordt gezocht. En de energie die het dansconcert opwekt, doet naar meer verlangen.“ ****De Theaterkrant