201115_het_collectief_liesbeth_devos11a
vr 29 mrt 2019 muziek basis € 17 - abo/reductie € 15 - vrijetijdspas € 8,50
schouwburg

DIT IS DE BEDOELING

WANNES CAPPELLE & BROEDER DIELEMAN & FRANS GRAPPERHAUS

Wannes Cappelle en broeder Dieleman (NL) slaan de handen in elkaar voor een album en show ‘Dit is de bedoeling’.

Wannes en Tonnie (broeder Dieleman) hebben meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Alle twee zingen ze beeldrijke verhalen in het Vlaams, respectievelijk West-Vlaams en Zeeuws-Vlaams. In hun dialect vertellen ze universele verhalen, hun liedjes ontroeren en ontwapenen. En dát is de bedoeling.

Cappelle en Dieleman ontmoetten elkaar in 2017 op Motel Mozaique in Rotterdam voor een uniek, grensoverschrijdend project. Dit bevalt de twee zo goed dat ze samen op pad blijven gaan én een album gaan maken.

Wannes Cappelle is al tien jaar de stuwende kracht achter Het Zesde Metaal. Met het album ‘Calais’ won de band in 2017 de MIA voor ‘beste album’. De klassieker ‘Ploegsteert’ werd al twee jaar op rij op Radio 1 verkozen tot beste Nederlandstalig nummer en in 2018 won het ook de titel van ‘Beste Belgische song ooit’.
Broeder Dieleman is het alter ego van Tonnie, een boomlange man met open armen uit Middelburg. Hij maakt een eigenzinnig soort gospel in het Zeeuws Vlaams dialect. Liedjes vol zonde en zaligheid. Inmiddels bestaat zijn oeuvre uit o.a. drie albums, een EP, en een split 7" met Amerikaanse folkheld Bonnie 'Prince' Billy.

De Nederlandse cellist Frans Grapperhaus staat hen bij in het creatieve proces én live op het podium.