• roel_van_berckelaer-5127
  • roel_van_berckelaer-5127
  • roel_van_berckelaer-5127
  • roel_van_berckelaer-5127
  • roel_van_berckelaer-5127
  • roel_van_berckelaer-5127
  • roel_van_berckelaer-5127
  • roel_van_berckelaer-5127
  • roel_van_berckelaer-5127
  • roel_van_berckelaer-5127
di 23 apr 2019 theater basis € 15 - abo/reductie € 14 - vrijetijdspas € 7,5
schouwburg
inleiding om 19u15

BAGAAR

GUY CASSIERS & LAZARUS

TONEELHUIS & ARSENAAL/LAZARUS

Bagaar is gebaseerd op de film Coup de Torchon (1981) van Bertrand Tavernier. Daarin wordt het verhaal verteld van een ontwrichte gemeenschap van witte kolonialisten in een Afrikaans land net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

In deze bewerking is het verhaal gesitueerd in een niet zo verre toekomst op een eiland waar ‘vluchters’ samengebracht worden totdat een beslissing is genomen of ze naar het continent mogen of niet. Maar het continent houdt al jaren de grenzen stevig dicht. Hulpverleners en militairen zijn aan zichzelf overgelaten om de boel draaiende te houden. De samenleving zakt weg in morele lamlendigheid.  

De chef van het eiland, Lucien Cordier, is een zwakkeling, de risee van de stad die de corruptie van zijn omgeving door de vingers ziet. Totdat er iets in hem kantelt en hij zich zonder enige scrupule begint te ontdoen van iedereen die hem voor de voeten loopt. 

De voorstelling is een confrontatie tussen scenografische precisie en baldadige, rauwe speelsheid, tussen literaire ernst en schijnbare lichtvoetigheid, tussen een doordachte vormgeving en een anarchistische aanpak. 

Bevolkt met groteske personages in extreme situaties en vol scherpe dialogen balanceert het universum van Bagaar op de rand van de afgrond. Bijtende maatschappijkritiek vermengt zich met zwarte humor. Een ongemakkelijke fabel over het morele bankroet van een samenleving die heel erg veel op de onze lijkt. 

 

Bagaar kreeg het keurmerk Keuze van de criticus:

"De eerste samenwerking tussen Toneelhuis-regisseur Guy Cassiers en spelerscollectief Lazarus levert een meesterlijke productie op: de know-how en scenografische gedegenheid van een groot huis met de ongebreidelde kracht van razend getalenteerde acteurs geeft vonken. En het venijnige verhaal helpt daarbij. (...) 

Afgelopen week kopte de Belgische krant De Standaard: ’EU-missie op zee moet het zonder schepen doen’. Er kunnen, met andere woorden, geen migranten (‘vluchters’) meer opgepikt worden. Als dat geen sprekend voorbeeld is van wegkijken van de ellende? Daarmee komt deze zwarte komedie ongemakkelijk dicht bij de huidige werkelijkheid. Een wereldbeeld van waar je jezelf met enige gêne probeert uit weg te redeneren (en niet alleen als witte man). Maar door de zwarte humor en de groteske figuren werkt de voorstelling toch niet moraliserend. Dat is eens zo sterk, natuurlijk: als een vervelend kleverig goedje dat je niet van je handen krijgt." - Mia Vaerman op Theaterkrant.nl, 29 maart 2019

Naar: Coup de Torchon van Bertrand Tavernier, Jean Aurenche – Regie: Guy Cassiers – Coregie: Pieter Genard – Dramaturgie: Erwin Jans – Bewerking: Collectief – Met: Katelijne Damen, Koen De Graeve, Marianne Loots, Günter Lesage, Ryszard Turbiasz, Joris Van Den Brande en Charlotte Vandermeersch – Scenografie: Tim Van Steenbergen – Kostuum: Karen De Wolf – Lichtontwerp: Fabiana Piccioli 

Coproductie: toneelhuis, Arsenaal/Lazarus – Met de steun van: Casa Kafka Pictures, Casa Kafka Pictures Tax shelter empowered by Belfius, Taks shelter maatregel v/d Belgische Federale Overheid