160413_achter__t_eten__c__Tania_Desmet
vr 12 okt 2018 muziek basis: € 15 - vrijetijdspas: € 7,50
O.-L.-Vrouwekerk
St-Hubrechtsstraat
8800 Roeselare

MUSICA SACRA NEL SILENZIO

klassiek

ROESELAARS KAMERKOOR / WILLAERT WIND ENSEMBLE / JAN VUYE

Stilte… op het eerste zicht niet te rijmen met Muziek.  Hoewel…

Muziek wordt vaak gezien als een katalysator voor eigen ervaringen en gevoelens, als een middel om niet uitgesproken of onmogelijk uit te spreken zaken toch te benoemen, te modelleren en een toestand te maken waar dit alles toch mogelijk wordt.  Stilte en muziek gaan daarom - hoe contradictorisch op het eerste zicht - vaak samen, zijn complementair en zelfs versterkend.  Tekst krijgt een extra dimensie, gevoelens kunnen geënt worden op die nieuwe symbiose.  

Onder leiding van Bart Naessens gaan zangers en musici op zoek naar de vele facetten van stilte.  De Lamentaties van Tallis, de polyfone werken van ‚onze’ Willaert en de muziek van Purcell en Schütz kunnen aanzien worden als mijlpalen binnen het polyfone oeuvre.   Ze toonzetten op magistrale wijze de inhoudelijke woorden van al deze aangrijpende teksten.  

De hedendaagse componisten Morten Lauridsen en Ola Gjeilo zijn dan weer representatief voor een mystieke compositiestijl, typerend voor een huidige trend binnen de Scandinavische en Amerikaanse vocale tradities.  Door hun harmonisaties en tekstbehandeling schilderen ze letterlijk een muzikaal kader waarbinnen eigen emotie een plaats krijgt.

Dit concert is een organisatie van Pastorale Eenheid Sint-Franciscus Roeselare

Dit concert maakt deel uit van het Adriaan Willaert Award Festival