• 190308_Guido_Belcanto_-_Zo_goed_als_alleen__c__Geert_Braekers
  • 190308_Guido_Belcanto_-_Zo_goed_als_alleen__c__Geert_Braekers
  • 190308_Guido_Belcanto_-_Zo_goed_als_alleen__c__Geert_Braekers
di 9 okt 2018 film Basis: € 7 | Abonnement: € 60 (voor 10 tickets)
schouwburg

de andere film

RADIANCE | HIKARI

De film heet oorspronkelijk ‘Hikari’, Naar het licht.

Misako, een jonge vrouw, vertelt een film voor slechtzienden en blinden. Die service bestaat blijkbaar in Japan. Misako zegt consciëntieus wat ze in beeld ziet. Ze krijgt meteen kritiek van een vrouw uit het proefpanel die problemen heeft met het woord ‘zandsculptuur’. Nakomori, een bijna blinde befaamde fotograaf, verwijt Misako opdringerigheid omdat ze haar gevoelens zou projecteren op de personages in de film. Een zeer mooie filmles. 

Fotograaf Nakomori klampt zich letterlijk vast aan zijn Rolleiflex camera, “mijn hart” zegt hij. Hij intrigeert Misako die van hem een prachtfoto van een ondergaande zon vond. En dat herinnert haar aan zonsondergangen met haar vader zaliger. Nu met Nakomori misschien?

“Radiance” is alweer een pareltje van Naomi Kawase dat aan alle kanten schittert: schoonmenselijk, liefdevol, intelligent, nostalgisch. Een zachtmoedige poëtische prent over de blik, kijken, fotografie, beeld, schoonheid.

(bron: naar Freddy Sartor in Filmmagie febr. 2018) - Nabespreking

Japan-Fr 2017 - Regie: Naomi Kawase - Met: Ayame Misaki, Nagase Masatoshi, Fuji Tatsuya - Taal Japans - Palmares: Prijs van de Oecumenische Jury Cannes 2017