logo_udl
di 29 jan 2019 film Basis: € 7 | Abonnement: € 60 (voor 10 tickets) | Studenten € 6
118 min.
De Spil

de andere film

DER HAUPTMANN

Deze verbluffend goede, pijnlijk confronterende en bij momenten duivelse oorlogsfilm voert ons naar Duitsland anno 1945. Twee weken vóór het einde van de oorlog is het Derde Rijk herschapen in een anarchistische hel. De ooit zo machtige Duitse soldaten deserteren, dieventroepen trekken plunderend rond en in de verte bulderen de kanonnen van het snel naderende Russische leger. In die apocalyptische omstandigheden maken we kennis met de jonge deserteur Willi Herold die wordt opgejaagd door enkele soldaten. In een verlaten legervoertuig vindt hij het uniform van een  Luftwaffe-kapitein. Hij trekt het aan en beslist de rol van ‘Hauptmann’ te spelen en een missie in opdracht van de Führer te verzinnen. Op een cynische overlever na laten soldaten, officieren en burgers zich gewillig om de tuin leiden.

Het is fascinerend om te zien hoe de valse ‘Hauptmann’ zich een weg door het op instorten staande Duitsland bluft. Het eerst realistische drama verandert in een haast surrealistisch absurd theater van de wreedaardigheid.

'Der Hauptmann’ is een hallucinant en verontrustend portret van wat plotse macht met een mens kan doen. Pijnlijk en onthutsend als je beseft dat de film gebaseerd is op waar gebeurde feiten.
Erik Stockman, Humo 21 maart 2018

Duitsland 2018 - Regie: Robert Schwentke – Met:  Max Hubacher, Milan Peschel, Frederick Lau e.a.