once
di 26 mrt 2019 film Basis: € 7 | Abonnement: € 60 (voor 10 tickets) | Studenten € 6
148 min.
schouwburg

de andere film

BURNING

De eenvoudige boerenzoon Jongsu raakt steeds meer in de ban van de ongrijpbare Haemi. Zij komt na een impulsieve trip naar Afrika thuis met een nieuw lief: de charmante, maar ook lichtjes arrogante – en mogelijk gevaarlijke – rijkeluiszoon Ben. De verfijnde pasta’s die hij klaarmaakt, schieten bij Jongsu in het verkeerde keelgat, en zijn blinkende Porsche lijkt verdacht veel op een agressief roofdier.

‘Burning’ , gebaseerd op een kortverhaal van Haruki Murakami, gaat over fragiele mannelijkheid, erfelijke agressie en rauwe jaloezie, maar ook over de nare gevolgen van eenzaamheid. Tegelijk schetst Lee de enorme klassenverschillen in zijn land, dat verscheurd wordt tussen rurale traditie en hyperkapitalistische, verwesterde toekomst.

Lee’s vertelstijl laat de kijker in voortdurende twijfel sudderen. Wat is echt, en wat niet?

En dan is er nog die prachtige titel. Die verbeeldt Haemi’s allesverterende verlangen om écht te leven, Jongsu’s door liefdesverdriet en onmacht aangevuurde woede, maar ook de brandende sensatie waarmee je als kijker achterblijft: dat zeldzame, warme gevoel dat je net een klein meesterwerkje gezien hebt. 
Lieven Trio , De Morgen 27 augustus 2018.

Korea- Japan 2018 – Regie: Lee Chang-dong – Met:  Ah- In yoo, Steven Yeun, Jong-seo Jeon

Palmares: Filmfestival Cannes: Prijs van de internationale filmkritiek