200213_M.O.T.Denwetijd-paars-1
wo 16 okt 2019 theater basis € 15 - abo/reductie € 14 - VTP: € 7,50
schouwburg
inleiding door Thomas Janssens om 19u15

HET KONINKRIJK VAN HENRY DARGER

LYNN VAN ROYEN, PETER DE GRAEF, THOMAS JANSSENS

April 1973. Henry Darger - een teruggetrokken conciërge uit Chicago - laat zich opnemen in het bejaardenhuis. Kort erna overlijdt hij.
Wanneer zijn huiseigenaars de flat leeghalen, stoten ze op een levenswerk waarvan ze de waarde onmogelijk kunnen vermoeden. Verspreid op de grond, in kasten en op tafels liggen meer dan 30000 pagina’s voor-en achterkant vol getypt en een 300-tal schilderijen. Dargers epos: ‘In the realms of the Unreal’, waar hij 60 jaar aan werkte.


Dargers leven was er één van ellende, misbruik en eenzaamheid. Op jonge leeftijd nam hij een besluit: als de echte wereld hem niet diende, zou hij er zelf één verzinnen die dat wel deed. Hij dook in zijn verbeelding en sloot er zich in op. Niet om de kunst of de literatuur, maar om zichzelf te redden.
Het werk van de fascinerende, zonderlinge Darger is opgenomen in musea van New York tot Lausanne.


Aan de hand van zijn dagboeken vertellen Lynn Van Royen (o.a. ‘De Luizenmoeder’ en ‘Beau Séjour’) en Peter De Graef (o.a. ‘Zie me graag’) wat het met een mens doet om onopgemerkt te blijven.

Concept, tekst, regie: Thomas Janssens - Spel: Lynn Van Royen en Peter De Graef - Dramaturgie: Jan Peter Gerrits - Scenografie: Rob Buelens - Licht en geluid: Kurt Vandendriessche

wo 16 okt 2019 - 20u abo vanaf 15/6 // losse tickets vanaf 18/6 BESTEL TICKETS!