• Brihangpromorelease_-_AlexanderPopelier_light
  • Brihangpromorelease_-_AlexanderPopelier_light
  • Brihangpromorelease_-_AlexanderPopelier_light
  • Brihangpromorelease_-_AlexanderPopelier_light
di 3 sep 2019 film Basisprijs: € 7 | Abonnement: € 60 (voor 10 tickets)
96 min.
schouwburg

filmkus

COUREUR

De waarheid is vaak straffer dan fictie, dat bewijst dit semi-autobiografisch portret van regisseur Kenneth Mercken die in een vorig leven eliterenner was. Felix wil het maken als profwielrenner. Hij heeft een basis aan talent, ambitie ten over en een fanatieke vader die zijn eigen gefaalde droom op zijn zoon projecteert. Dit alles blijkt een explosieve combinatie, zeker wanneer hij een contract krijgt bij een Italiaanse semiprofploeg. Mercken schopte het in 2000 zelf nog tot Belgisch kampioen bij de eliterenners zonder contract en creëert hierdoor een unieke authenticiteit die de hele film blijft doorschemeren.
Met veel liefde vangt Kenneth Mercken in zijn debuutfilm de aspecten die de wielersport zo mythisch maken: de ambiance tijdens de kermiskoers, het gezoef van de banden op het asfalt, de vreugde van de winnaar. Maar het is vooral de beklemmende waarachtigheid waarmee hij de minder roemrijke rituelen van de sport in beeld zet, die van ‘Coureur’ een donkere, bittere en ontluisterende film maakt. 

“‘Coureur’ is een steile afdaling naar de onderwereld van het wielrennen, en wij zitten in de kopgroep. Niettemin krijgt Kenneth Mercken van ons de witte trui van de beste Vlaamse debutant.” Humo ****

België 2018 - Regie: Kenneth Mercken - Met: Fortunato Cerlino, Karlijn Sileghem, Koen De Graeve