• 200213_M.O.T.Denwetijd-paars-1
  • 200213_M.O.T.Denwetijd-paars-1
  • 200213_M.O.T.Denwetijd-paars-1
di 1 okt 2019 film Basis: € 7 | Abonnement: € 60 (voor 10 tickets)
111 min.
De Spil

de andere film

DAS SCHWEIGENDE KLASSENZIMMER

Het is 1956. Berlijn is opgesplitst, maar de muur is nog niet gebouwd. Kurt en Theo, twee Oost-Duitse scholieren, glippen binnen in een bioscoop in West-Berlijn. Hier zien ze schokkende nieuwsbeelden over het Hongaarse studentenprotest tegen het communistische regime. Op school willen ze een gebaar maken uit solidariteit met de gevallen slachtoffers. Ze overtuigen hun klasgenoten om een minuut stilte te houden tijdens een les. Een kleine daad met grote gevolgen... 

Hun protest loopt uit de hand en gaat over meer dan de strijd van de klas tegen het gezag. Het gaat ook over zonen en hun vaders, die een voorgeschiedenis hebben als held, meeloper of medeplichtige in de nazitijd. “Wie tegen het socialisme is, sla ik op zijn muil”, zegt de onderwijsminister. Maar dan weten we al dat het allemaal niet zo eenvoudig lag. Een film die aanzet om in de geschiedenisboeken te  duiken. 

‘Das Schweigende-Klassenzimmer’ werd meermaals bekroond op o.a. Munich Film Festival (Best Director) en de Bavarian Film Awards (Best Young Actor).

Duitsland 2018 - Regie: Lars Kraume - Met: Leonard Scheicher, Tom Gramenz, Anna Lena Klenke, Jonas Dassler