• 200126_NDT_SAD_CASE_-__Rahi_Rezvani_print_1
  • 200126_NDT_SAD_CASE_-__Rahi_Rezvani_print_1
zo 13 feb 2011 > zo 16 jan 2011 expo toegang gratis
De Spil

SCHILDERKUNST / MIXED MEDIA

ERIC VERHAL (B) & ELLIOTT BAROWITZ (USA)

VERNISSAGE ZONDAG 16 JAN. OM 11 UUR – CENTRALE HALL
Inleiding door de heer Paul Depondt, criticus en journalist Volkskrant

Elliott Barowitz leeft en werkt in New York en exposeerde in galeries en musea wereldwijd. Hij is professor in Visual Arts aan de Drexel University in Philadelphia. In New York is hij lid van diverse culturele organisaties. Hij publiceerde kunsttraktaten met bijzondere interesse voor de Dada beweging en het Amerikaanse Modernisme.
Zijn recent werk, gegroepeerd onder de titel ‘Personal Art III, is tot stand gekomen door het kopieren van spiegelbeelden met commerciële kopieertoestellen, aangebracht met acrylverf medium op een getint loshangend doek. Deze serie bevat elf werken gemaakt in 2010. De werken zijn een vergelijk van één tot vier afbeeldingen, een totaal van drieëndertig tekeningen, uitgevoerd in : kleurpotlood, houtskool, aquarel en grafiet. Door de gekopieerde tekeningen te laten integreren in elkaar komt de kunstenaar tot één enkel beeld. De tekeningen ontstonden in de staat  Maine( v.s.), New York City, Puerto Rico, Turkije, Israël, Frankrijk, Vietnam en Corsica.

Eric Verhal (°Roeselare 1938) was docent aan de academie voor schone kunsten te Gent en gastdocent aan de Portland School of Art in Maine. Hij werkt sinds de jaren ’70 afwisselend in België. Hij werkt sinds de jaren ’70 afwisselend in België en de Verenigde Staten en sinds 2002 heeft hij een atelier in Le Cantal (F). Op 11 september 2011 maakte Eric Verhal de aanslag op de WTC-torens van dichtbij mee. Dit gebeuren had een grote impact op zijn artistiek werk. Zo creëerde hij de reeks ‘Memoria’, schilderijen op papier, als verwerking van dit trauma. Het falen van de dialoog, de onmacht en de uiteindelijke onmogelijkheid tot communicatie leiden, als in de oermythologieën, tot de ultieme waanzin van vernietiging en zelfvernietiging. In zijn beelden synthetiseert en sublimeert Verhal de onschuldige slachtoffers, angsten en rouw.
In 1999 bracht De Spil beide kunstenaars samen in de tentoonstelling ‘CONNECTIES’.
Meer dan 10 jaar later tonen deze bevriende schilders hun recente werken. De invloed van het tijdsgebeuren en de maatschappelijke evoluties komt ook in hun nieuw werk tot uiting.