vacature / open call

OPEN CALL DE SPIL Roeselare

english version

old school is cool

Haal inspiratie uit het circusverleden en creëer een act voor het circusfestival ‘de groote stooringe

Ben je nieuwsgierig naar het circusverleden? Heb je interesse in circustradities, vergeten artiesten, oude circustechnieken, hoe ze het vroeger allemaal deden in het circus? Heb je zin om aan de slag te gaan met al dit oude materiaal en er iets nieuws van te maken in een eigen nummer?

De Spil is op zoek naar vijf circusartiesten die inspiratie willen halen uit het circusverleden om er hun eigen ding mee doen in een korte outdoor act en ze op het circusfestival ‘de groote stooringe’ te spelen.

Wat we bieden

*Op maat van je profiel en eerste interesses stellen Gwendolien Sabbe (De Spil), Mui-Ling Verbist (Circuscentrum), Marie Vandecaveye (Huis Van Alijn) en André Depoorter (dé connaisseur bij uitstek van het Belgische circusverleden) een pakket oud circus materiaal voor je samen om in te grasduinen. Dit kunnen oude foto’s, objecten, kostuums, video’s, affiches, artikels, verhalen, … zijn. Dit team blijft het gehele traject stand-by om al je vragen rond het circusverleden te beantwoorden of samen met jou te onderzoeken of te ontdekken.

*Tussen Januari en September zijn er vier residenties van telkens vijf dagen gepland, waar coach Bram Dobbelaere met de vijf artiesten aan de acts werkt. Bram Dobbelaere is artiest bij Cie Pol&Freddy en Cie Ea Eo. Daarnaast is hij coach/regisseur voor o.a. Circus Marcel, collectif Malunés, cie Sacékripa.

Tijdens de residenties bieden we je maaltijden, overnachting (indien gewenst), kilometervergoeding en een loon volgens de CAO Podiumkunsten.

*Tussen de residenties door blijft coach Bram stand-by. Je kan filmpjes opsturen, feedback vragen als je vastzit. Op het einde van elke residentie geeft hij ook duidelijke aandachtspunten of opdrachten mee waarrond je best werkt, om zo opnieuw verdere stappen te kunnen zetten tijdens de volgende residentieperiode.

*Op maat van elke act bekijken we samen wie of wat je nodig hebt binnen het budget en het praktisch haalbare: coaches met een bepaalde expertise (bijv. oude of vergeten circustechniek), rigging, specifieke technische ondersteuning, bepaalde objecten of props, …

*Aline Breucker ontwerpt op basis van het gekozen oude circusmateriaal en in overleg met jou de kostuums voor je act. Aline is kostuumontwerpster en scenograaf voor opera, dans, theater en circus (o.a. ‘La Familia Rodriguez’, ‘Carré Curieux’ en haar eigen gezelschap ‘Side-Show’).

*Geïnspireerd op het geselecteerde circus archief ontwerpt Greet Pattyn, grafisch vormgeefster bij De Spil, het beeldmateriaal dat je nodig hebt bij de act (bijv. affiche, flyer, banner, …).

*We organiseren een fotoshoot met een fotograaf, zodat je goeie, kwaliteitsvolle foto’s hebt van de act. Voor de fotoshoot halen we inspiratie uit het circusverleden.

*Een storyteller legt het creatietraject vast op video. Op basis van beelden en interviews maakt hij/zij een making-off filmpje dat we tijdens en na het festival delen met het publiek. Hij/zij maakt ook een korte trailer voor de act.

*Een technicus van De Spil maakt een technische fiche voor je act.

*We voorzien minstens 1 try-out. De première van de act vindt plaats op zondag 19 september 2021 op het festival ‘de groote stooringe’ in een cabaret formule: een presentator leidt de verschillende acts in en praat zo de voorstelling aaneen. De cabaretvoorstelling gaat door in openlucht (of binnen bij regenweer).

*Op het einde van het traject heb je een nieuwe, unieke act op zak, met kostuums, goed foto- en beeldmateriaal, een technische fiche, een trailer en een making-off filmpje. Uiteraard doe je met de act wat je wil. Je kan het nummer verder spelen, herwerken of gebruiken als startpunt voor een voorstelling.

Wat we vragen

In ruil vragen we je engagement om het volledige traject tot een goed einde te brengen en een outdoor act te creëren van minstens 7 min. We verwachten dat je een oprechte intentie hebt om inspiratie te halen uit het oude circusmateriaal, deelneemt aan alle residenties en try-out(s), tussen de residentie periodes door zelf verder aan de slag gaat met de creatie (op basis van aanwijzingen/begeleiding coach en de act speelt op het festival ‘de groote stooringe’.

Als je de act na het festival nog speelt, of verder herwerkt, vragen we om steeds De Spil te vermelden als (co)producent in de credits.

De timing

Zo 13 dec        deadline indienen motivatiebrief + CV

Woe 16 dec     bekendmaking 5 deelnemende circusartiesten

Do 14 jan        Inspiratiedag - grasduinen in het circusarchief, gesprekken met André Depoorter, Marie Vandecaveye, Mui-Ling Verbist, Gwendolien Sabbe, Bram Dobbelaere + rondleiding expo ‘circus onderweg’ @Huis Van Alijn

25 -29 jan       Eerste residentie

Feb/maart      Creatie op zelfstandige basis + coach Bram stand-by voor online feedback

19-23 apr        Tweede residentie

Mei                 Creatie op zelfstandige basis + coach Bram stand-by voor online feedback

14-18 jun        Derde residentie (exacte data worden in dec/jan bepaald)

of 21-25 jun

Jun/jul/aug     Minstens 1 try-out; creatie op zelfstandige basis; Bram stand-by

13-17 sep        Vierde residentie@De Spil

Za 18 sep        Try-out@ festival de groote stooringe

Zo 19 sep        première festival de groote stooringe

Interesse?

Je kan je kandidaat stellen als individu (solo) of ook als duo, trio, … . Mail je CV en waarom je graag wil deelnemen aan dit project (motivatiebrief) aan gwendolien.sabbe@despil.be voor zondag 13 december. We laten je iets weten op woe 16 dec.

Vragen?

Stuur een mailtje naar gwendolien.sabbe@despil.be

Dit project is mogelijk dankzij een festivalsubsidie binnen het Circusdecreet van de Vlaamse Overheid.