• 201115_het_collectief_liesbeth_devos11a
  • 201115_het_collectief_liesbeth_devos11a
  • 201115_het_collectief_liesbeth_devos11a
  • 201115_het_collectief_liesbeth_devos11a
  • 201115_het_collectief_liesbeth_devos11a
vr 11 okt 2019 > zo 17 nov 2019 expo gratis toegang
ter posterie
Ooststraat 35
8800 Roeselare

FINALLY LOST

KOEN BROOS

Koen Broos (1972) voelt zich als fotograaf nauw betrokken bij de podiumkunsten. Hij specialiseerde zich in portretten van schrijvers, acteurs en in scènefotografie. Dit seizoen is hij huisfotograaf van De Spil.

Meerdere dagen en avonden dwaalde Koen Broos doorheen alle hoeken en kanten van De Spil, nam in zich op wat zich voor en achter de coulissen afspeelde en focuste zich vooral op wat de bezoeker niet ziet, maar onbewust ervaart. De spiegeling van een spot op een metalen reling, de transparantie van een doek waar het zonlicht doorheen speelt, de schaduw van een danseres op het rode doek. Sfeervolle beelden die je laten dromen van wat achter die beelden schuilt.

In Ter Posterie toont hij zijn nieuwe reeks ‘finally lost / serie 7’,  die verder bouwt op reeks 6, 5 en 4. Het werk gaat onvermijdelijk óók over Koen Broos zelf. Hij zoekt net als de kijker naar houvast, maar dwingt zich door middel van zijn camera, de dingen voor zijn lens niet als een ‘ware’ representatie van de werkelijkheid te accepteren maar altijd de achterkant te bekijken, door te vragen, niet los te laten, steeds de nuance te zoeken.

Het echte onderwerp is licht. Hoe donkerder de foto’s, hoe duidelijker dat wordt. De duisternis maant tot stilte, tot concentratie. Wat je nog kan ontwaren, is dat enkel bij de gratie van glans en reflectie veroorzaakt door een streling van het licht. Het licht, dat op haar beurt enkel kan schitteren door de aanwezigheid van banale dingen, die zelf een beetje van haar schoonheid en kracht mogen lenen. Een mystiek evenwicht waarvan Koen Broos de onontkoombare getuige is.  

Het hele seizoen lang worden deze poëtische beelden aan de buitenkant van De Spil op een grote billboard geafficheerd. Elke maand verschijnt een ander beeld.

Ter Posterie wordt een serene ruimte waar de bezoeker zich kan laven aan de beelden, de innerlijke wereld van Koen Broos kan toetsen aan zijn eigen gedachten en emoties. Een tentoonstelling als een reis in het onderbewuste,  waar herkenning zowel rust als spanning kan oproepen.

Op volgende momenten is Koen Broos aanwezig op de expo:
zaterdag 12 oktober tussen 15-17u
zaterdag 26 oktober tussen 15-17u
vrijdag 1 november tussen 15-16.30u
zondag 10 november tussen 15-17u
zondag 17 november tussen 15-17u