De Spil
Michelle Geerardyn

de andere kant van
ARSENAL

Je dansbenen hoef je dit keer niet los te zwieren, maar dit intense filmconcert zindert na. 
'Jungle Hotel' is de eeuwige zoektocht van een kunstenaar, vervat in film en live-muziek. 
Een concert dat naar het hart mikt en in het hoofd kruipt. 

Hendrik Willemyns over ‘Jungle Hotel’:

Dit 'FilmConcert' is intens, spannend ook! Een dansbare Arsenalshow in elkaar boksen is makkelijker, het ritme stuwt zo’n concert vanzelf voort. Een Arsenal filmconcert voelt telkens als een proefstuk. Je moet jezelf ongelofelijk uitdagen, maar dat is het toffe aan films maken. Twee jaar lang heb ik aan 'Jungle Hotel' gewerkt en het is opnieuw heel persoonlijk geworden. Heel mijn ziel ligt op het podium.
Ook dit verhaal gaat over een kunstenaar en zijn problemen, prachtig gespeelddoor Jurgen Delnaet trouwens.

Een ouder wordende schrijver wil zijn vrouw verlaten voor een jonger model, maar komt omwille van een storm vast te zitten in een hotel. Daar begint hij na te denken. De film gaat over ouder worden en er zit veel van mezelf in. Met dit verhaal aan de slag gaan, is een manier om mijn eigen problemen en die van Arsenal beter te begrijpen. Het is therapie. Ouder worden is boeiend.
Het leven is een zoektocht en dat stopt niet, het krijgt alleen een diepere laag. Je begint veel meer over de dingen na te denken. Vroeger zette ik mij aan mijn synthesizer en begon ik te spelen. Nu stel ik veel meer in vraag. Het organische en natuurlijke van muziek maken vermindert, maar het intellectuele maakt de zoektocht plots heel interessant.

De ‘jungle’ staat voor chaos, het ‘hotel’ voor structuur. Het concept ‘Jungle Hotel’ is heel poëtisch en sprak me daarom aan. De jungle is het dierlijke en het seksuele, het muzikale zelfs. Het hotel is het tegenovergestelde. Een eindig concept, want stapt de mens het hotel binnen, dan gaat de jungle eronder lijden. In tegenstelling tot mijn andere films ga ik in dit project meer terug naar de muziek, naar de kern. De muzikanten op het podium zijn de showrunners, waaronder John en ikzelf, maar ook gitaristen en percussionisten. Het is niet de film die de muzikanten dicteert, maar omgekeerd.
Het verhaal speelt zich af in Brussel, Nigeria, Madagascar en Warschau. Het project was een gigantische onderneming en een serieuze investering, maar levensnoodzakelijk om nieuwe dingen te proberen en zo de wereld van Arsenal te verruimen. In de film gaan we terug naar Afrika, de bakermat van de dansmuziek. Terwijl wij ons in de Westerse wereld verliezen in streaming, social media of ticketsales, zijn de muzikanten in Nigeria bezig met de essentie. Dat is een wake-up call voor mij en een reminder dat muziek altijd zal blijven bestaan. De grote structuur die de muziekindustrie was, stort dan misschien wel in, we zullen altijd blijven zingen, dansen en genieten van muziek. In 'Jungle Hotel' zoek ik nieuwe vormen van muziek maken, een beeldverhaal en veel livemuziek. Ik doe keihard mijn best zodat mensen het leuk vinden (lacht). Dus, vlei je neer in de zachte zetels van de schouwburg en laat dit 'Film Concert' je volledig overspoelen. We spelen een pak Arsenal-nummers die we nog niet vaak of zelfs nooit live hebben gebracht. Dansen zal je dit keer niet doen, maar dompel je maar volledig onder. Het is een ervaring die je zal behagen en die je doet nadenken.”

ARSENAL / Jungle Hotel - woensdag 17 april 2024

Hendrik Willemyns
de ene helft van de Belgische band Arsenal, producer, film- en documentairemaker

"Natuurlijk ken ik De Spil! Ik woon al lang in Antwerpen, maar groeide op in Torhout, groot-Roeselare zeg maar. Neen, dat hoor je niet meer, behalve misschien als ik met mijn zus aan het praten ben (lacht). Ik heb in Torhout gewoond tot mijn 18de, dan ben ik naar Brussel getrokken, naar de filmschool RITCS.”

Hendrik Willemyns studeerde Beeld-Geluid en Montage en ging al snel aan de slag als monteur bij Woestijnvis. Hij monteerde er meer dan tien jaar 'Man Bijt Hond' en leerde in die periode op een technoparty John Roan kennen, met wie er meteen een ongelofelijke klik is. Ze maken samen muziek en richten Arsenal op, genoemd naar de tramhalte vlakbij het kot van Hendrik.