De Spil

Collecting the Alphabet (Embrace)
Gratis tentoonstelling van zondag 2 mei t.e.m. zondag 6 juni 2021.


De expo Collecting the Alphabet (Embrace) toont het werk van Kelly Schacht (°1983 – Roeselare). In Ter Posterie bouwt zij verder aan haar tentoonstellingsreeks ‘Collecting the alphabet’, waarbij ze via sculpturen, performances en installaties het abc beeldend maakt.

Over de expo
Voor het eerst presenteert Stad Roeselare een solotentoonstelling van Kelly Schacht (°1983, Roeselare). Haar parcours illustreert de internationale erkenning van haar werk. Kelly was laureate van de belangrijke Belgian Art Prize in 2011 met de Crowet Prijs, gekoppeld aan een presentatie van haar installatie in Bozar.

Collecting the alphabet is de titel van haar recente tentoonstellingen. Onder deze noemer maakte ze solopresentaties in Brussel (2015), Amsterdam (2015 en 2017), Turijn (2016) en nu in Roeselare. Ze noemt dit een “beeldend abécédaire”, dat sculpturen, installaties en performances omvat. Filosoof Gilles Deleuze koppelt elke letter van het alfabet aan een begrip: van A (animal) tot Z (zigzag). Kelly Schacht bouwt dit alfabet ruimtelijk uit in beelden met de intentie om via haar kunstwerken dialoog te creëren. Communicatie is essentieel in haar werk – tussen haar beelden en de toeschouwer, tussen de bezoekers onderling, tussen kunstenaar en bezoeker.

Centraal in haar tentoonstelling in Ter Posterie is een voor de zaal met pilaren ontworpen schraagtafel in multiplex. De tafel verwijst naar de letter T (Trestle Table n°2). De bovenbladen steunen op schragen, verwijzend naar de letter A en zijn digitaal bedrukt met een grafische collage. Dit kunstwerk is resultaat van een samenwerking met kunstenaar Wim Wauman en met grafisch ontwerpster Hadewych Becuwe, met wie Kelly Schacht reeds langere tijd een artistiek traject aflegt. Symbolisch staat de tafel voor communicatie en een plek van ontmoeting. De bezoeker wordt uitgenodigd om aan te schuiven en boeken en objecten prikkelen tot reflecties en gesprekken.

Elk van Kelly’s werken draagt symboliek in zich. De kunstwerken zijn minimalistisch en zijn drager van een diepere betekenis. Je kan in de expo een achttal installaties/sculpturen ontdekken.

Een bezoekersgids met teksten van Els Wuyts en Dirk Elst is gratis ter beschikking van de bezoekers.