De Spil

Senne Vanderschelden, Marius Lefever en Jef Van der Burght

27 november - 1 december 2023


Eigen Kweek is een ontwikkelingsplatform voor jong, lokaal talent dat ondersteund wordt door 55 cultuurcentra uit West-Vlaanderen, Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Door jonge makers te steunen onder het label Eigen Kweek stroomt nieuw werk door naar de podia van de cultuurhuizen. 
Per provincie wordt een beginnende makersgroep geselecteerd uit een groot aantal aanvragen. Die kunnen een productie maken en presenteren. Ze kunnen o.a. in de cc’s repeteren, worden geholpen met technische vragen, krijgen een budget om de voorstelling te maken en een tournee langs de cultuurcentra van minstens hun eigen provincie. 
In De Spil gingen al twee Eigen Kweek producties in première en werden de voorstellingen hier ook afgemonteerd. Atelier GLIP nam ons in ‘Nachtdieren’ mee naar de wereld van de nachtwinkel en Joren Vandenbroucke en Annelies Van Hyfte dompelden ons VR-gewijs onder in de eenzame wereld van Patrick in ‘Drie geraniums op een vensterbank’.

In 2023 werden Senne Vanderschelden, Marius Lefever en Jef Van der Burght geselecteerd met de voorstelling ‘Silly Symphonies’. In ‘Silly Symphonies’ verbeelden Marius Lefever, Jef Van der Burght en Senne Vanderschelden een wereld via geluid.  Je hoort en ziet een klankenlandschap dat verschillende verhalen en een aaneenschakeling aan onvoorziene eindes vertelt: van crashende auto’s tot neergeschoten vogels, van zinkende vissers tot neerdwarrelende parachutisten. Een hoorspel waar je naar kijkt.

De voorstelling ging op vrijdag 1 december 2023 in première in De Spil. 

Silly Symphonies vormt de kunst van het bruiteren om tot theater - Culture Club