De Spil

Sarah Bostoen en Gillis Sacré
19 augustus – 1 september 2023 


Creatie How did we get here? (and how to continue)
Residentie in de Komedie: 
19 aug > 1 sep 2023, intern toonmoment 1 sep 
24 jan > 28 jan 2024,intern toonmoment programmatoren vrij 26 jan namiddag 
2e helft aug 2024 
Geplande première in de Komedie: donderdag 24 oktober 2024

Sarah Bostoen (°1985 Brugge) studeerde Danstheater aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Als danseres werkte ze o.a. samen met choreograaf Arno Schuitemaker en United Cowboys. Sinds 2010 creëert eigen werk, een aantal jaren onder de naam compagnie Monica en nu onder eigen naam. Ze geeft regelmatig workshops en is sinds kort als dansdocente verbonden aan Codarts Rotterdam en het Conservatorium Kortrijk.
 
Voor haar nieuwe creatie vertrekt Sarah van de brieven van Rosa Luxemburg (1871- 1919), een politiek activiste, filosofe en revolutionaire. Ondanks haar opsluiting in barre omstandigheden creëert ze haar eigen denkwereld waarin schoonheid, positiviteit, vrijheid en kracht primeren. Ze refereert naar essentiële en diepmenselijke concepten zoals blijdschap, de schoonheid van de natuur, de vrijheid van een vogel,… 
Met componist/pianist Gillis Sacré ontwikkelt Sarah Bostoen samen de choreografie, waarbij muziek en dans volledig op elkaar afgestemd worden. In de muziek is vogelgezang een belangrijk motief. Wat is klank en wanneer wordt klank muziek, in zijn meest elementaire vorm. 
De dans vertrekt van de dualiteit van het gecontroleerde versus het uitbundige, waarbij de beweging de limieten opzoekt. De voorstelling is een sequens van verschillende scènes, telkens geïnspireerd op een bepaalde zin of een idee uit Rosa’s brief waar we als toeschouwer persoonlijk en emotioneel mee connecteren.

Creatie en performance: Sarah Bostoen en Gillis Sacré - Coproductie : De Spil 
Vorige creaties Sarah Bostoen: ‘Mooi’ (De Spil 5/03/2012) - 'Sometimes the blues is just a passing bird’ (première De Spil 12/01/2013)  - ‘Glimpses in turbid water’ (premère De Spil 21/11/2015)  - ‘Poetic Machine’ (De Spil 17/11/2018)