De Spil

Time and Tide
Gratis tentoonstelling van vrijdag 3 december 2021 t.e.m. zondag 13 februari 2022.


Kunstenaars
Stijn Cole
Stief DeSmet
Joost Gevaert
Robbert&Frank Frank&Robbert
Tinus Vermeersch


Over de expo
De coronacrisis en de wereldwijde maatregelen hebben een enorme impact op onze samenleving en confronteerden ons met onze sterfelijkheid en machteloosheid.

Stad Roeselare wou als herinnering aan deze periode een kunstwerk in de publieke ruimte plaatsen. Eind 2020 lanceerde de stad een brede oproep naar kunstenaars om voorstellen te doen over hoe we verdriet en verlies kunnen transformeren in kunst. De stad koos met Fluctus van Tinus Vermeersch niet voor een groots monument, maar voor een eenvoudige sculptuur die rouw en reflectie evoceert, een plek waar hoop leeft. Met dit werk dat herinneringen kan oproepen, worden we erop gewezen dat we als mens ondergeschikt zijn aan de krachten van de natuur. Fluctus werd op zaterdag 12 februari 2022 plechtig onthuld.

Na een eerste beoordelingsronde door een externe jury werden vijf laureaten geselecteerd wiens werk het effect op de mens in coronatijden weerspiegelde. In de tentoonstelling Time and Tide brengt curator Louis-Philippe Van Eeckhoutte het werk samen van deze vijf laureaten die in hun werk tegelijk omgaan met stilte en de verstilde kracht van de natuur.