De Spil
Bart Grietens

VanThorhout

Alexander Vantournhout / not standing
in het kader van de groote stooringe
do 19 sep 2024 en vr 20 sep 2024
do 19 sep 2024
en
vr 20 sep 2024

De oude god Thor verheerlijkt de mannelijke kracht. Hij kan een donderstorm ontketenen en leeft tot op de dag van vandaag verder als één van de superhelden in de Marvel-comics en -films, afgebeeld met zijn Mjölnir, een hamer met veel te korte steel.

In 'VanThorhout' betreedt Alexander het podium als Thor en gaat onder andere aan de slag met zijn eigen Mjölnir. Zoals steeds bij het werk van Alexander wordt de relatie tussen object en performer al snel dubbelzinnig. Wanneer verlies je de kracht om deze zware hamer te manipuleren en wanneer neemt de hamer het over en wordt hij oncontroleerbaar?
Met deze voorstelling werd Alexander Vantournhout / not standing vorig jaar voor de vijfde keer (!) geselecteerd voor het TheaterFestival.

Focus Knack bejubelde 'VanThorhout' als één van de tien beste voorstellingen van 2023: 
“Een circuspiste, een witte vlag en een zware hamer: meer heeft AlexanderVantournhout niet nodig om met zijn absurd lenige lijf een performance te dansen die het typische stoere manbeeld verbrijzelt.” *****

Voor iedereen vanaf 14 jaar.

Alexander Vantournhout won de Ultima voor Podiumkunsten 2024.

Met deze voorstelling werd Alexander Vantournhout / not standing vorig jaar voor de vijfde keer (!) geselecteerd voor het TheaterFestival. De jury schreef in haar rapport: “Met zijn zwiepende hamer weet hij de hele eerste rij te doen terugdeinzen. Maar het is bovenal de elegante zachtheid in VanThorhout die deze solo onderscheidt van eerder werk, terwijl ze tegelijk verschillende dans- en culturele tradities vloeiend weet te verzoenen tot een eigen toegankelijke en bijwijlen erg verrassende bewegingstaal. Voor de geladen tijd waarin we leven, is dit in vele betekenissen sterk ‘ontwapenend’ werk.”

“Alexander Vantournhout doet in VanThorhout rustig verder met waarmee hij zijn carrière aftrapte: baanbrekende voorstellingen maken die balanceren tussen circus en dans.”
⋆⋆⋆⋆⋆ Focus Knack

In mei 2024 won Alexander Vantournhout / not standing de Ultima voor Podiumkunst.
Uit het juryverslag: "Het werk van Alexander Vantournhout en zijn gezelschap not standing overschrijdt de grenzen van disciplines en creëert een unieke en hybride bewegingstaal. Het is een ode aan de fysieke intelligentie en de consequente inzet die het vereist. Het is meesterlijke balanskunst die al je zintuigen op scherp zet." (vrt.be)

 

credits

Choreografie en uitvoering: Alexander Vantournhout - Artistiek assistent: Emmi Väisänen

Prop design: Tom De With & Willy Cauwelier - Podium: Willy Cauwelier - Lichtontwerp: Bert Van Dijck - Kostuumontwerp: Patty Eggerickx  - Outside eye: Charlotte Cétaire, Anneleen Keppens, Esse Vanderbruggen & Sandy Williams - Object manipulation outside eye: Simon Janson & Sebastian Berger - Met dank aan: Bojana Cvejić, Ben Mcewen & Tom Van der Borght - Technische coördinatie: Rinus Samyn - Techniek op tour: Tijs Bonner & Bram Vandeghinste - Company manager: Esther Maas - Productie manager: Barbara Falter, Aïda Gabriëls & Kiki Verschueren - Spreiding: Frans Brood Productions 

Met de steun van la Fondation d’entreprise Hermès in het kader van het New Settings-programma.  

Productie: not standing - Co-productie: Kunstencentrum VIERNULVIER (Gent), Le CENTQUATRE (Parijs), Les Subsistances – SUBS (Lyon), Les 2 Pôles Nationaux des Arts du Cirque normands — La Brèche (Cherbourg) & le Cirque-Théâtre d'Elbeuf, 3 bis f - centre d'arts contemporains (Aix-en-Provence)  

Alexander Vantournhout is artiest-in-residentie in Kunstencentrum VIERNULVIER in Gent, artiste associé van le CENTQUATRE Parijs en Cirque-théâtre Elbeuf en cultureel ambassadeur van de stad Roeselare. Alexander Vantournhout wordt gesteund door Fondation BNP Paribas voor de ontwikkeling van zijn projecten.  

Met de steun van de Vlaamse Overheid