De Spil
Ben Van den Berghe

Memorie Roeselare

Klaas Rommelaere
vr 17 feb 2023 - zo 4 jun 2023
vr 17 feb 2023
-
zo 4 jun 2023
 • vr 17 feb 2023
  -
  zo 4 jun 2023
  open woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 18:00
  op locatie, Roeselare
  Ter Posterie - Ooststraat 35

17 feb > 4 juni 2023 expo / extra workshops / lezing en rondleidingen

Klaas Rommelaere (°1986 Roeselare ) studeerde in 2013 af aan het KASK, afdeling Mode. 
Na verschillende stages in modehuizen besliste Klaas dat hij zijn creatief talent op een eerder eigenzinnige wijze wilde ontplooien. Hij gebruikt HANDWERK als taal om zijn verbeelding ruimte te geven. Het medium HANDWERK is erg arbeidsintensief, vandaar dat Klaas vrij snel de noodzaak besefte om medewerkers in te schakelen.

MEMORIE  / MEMORIAL / MEMOIRE duidt op het vermogen om zich dingen te herinneren, om informatie te onthouden. Informatie neem je eerst op, je onthoudt deze informatie en indien gewenst roep je die terug op. 
Klaas Rommelaere deelt bij middel van zijn kunstwerken zijn persoonlijke levensherinneringen. Hij geeft ons een inkijk in een deel van zijn leven, in de zaken die hij wenst prijs te geven. De autobiografische terugblik geeft ons informatie over zijn ervaringen, zijn herinneringen, iets of iemand of over gebeurtenissen die voor hem belangrijk zijn. 
De tentoongestelde werken in MEMORIE tonen aan hoe Klaas Rommelaere op een delicate en liefdevolle wijze zijn familie, zijn vrienden, zijn kennissen verheft tot kunst. De levensgrote poppen en de taferelen tonen zijn waardering voor de mensen in zijn leven, die hem steunen, hem respecteren en helpen. De werken zijn een eerbetoon aan de mensen die hij liefheeft. 

Een werk van Klaas bestaat uit tientallen kleine borduurwerkjes die elk op zich een stukje van een verhaal prijs geven. We weten niet of de vrijgegeven informatie klopt met de werkelijkheid of dat er tevens een gedeelte dromen of fantasie in verwerkt is. De kleine borduurwerkjes geven duiding over het leven van een persoon, ze onthullen zijn wijze van leven, voorkeuren en gemaakte keuzes. Als toeschouwer kan je niet vrijblijvend een werk van Klaas bekijken. Je moet je inleven in de figuur en met de nodige aandacht ieder borduurwerkje bekijken zodat je als toeschouwer een voorstelling kan maken van het leven van de figuur die Klaas creëerde. 

De figuren hebben bijna allen erg grote ogen die ons uitnodigend en vriendelijk aankijken. Hun blik drukt hun gemoedstoestand en hun emoties uit. Hun blik vertelt ons over hun al of niet welbevinden. Hun blik achtervolgt ons, nodigt de toeschouwer uit om hen te benaderen, om voldoende tijd te nemen om het leven van de figuur te analyseren en te leren kennen waardoor de toeschouwer zich kan inleven in de leefwereld van de figuur.  

Wellicht uniek in Vlaanderen zijn de groepjes van MADAMMEN die borduurwerkjes realiseren. Klaas ontwerpt en tekent de patronen. Hij geeft tevens een aanwijzing wat het kleurgebruik van de garens betreft. De MADAMMEN hebben wel een vorm van vrijheid om een eigen kleurtoets te geven aan het borduurwerk. De MADAMMEN vormen een onmisbare schakel in de keten van het wordingsproces van de werken van Klaas. 
De assemblage gebeurt door Klaas. Het afgewerkte kunstwerk is een GESAMTKUNSTWERK. De kleine borduurwerkjes worden voor het overgrote deel gerealiseerd en aangeleverd door de MADAMMEN, maar het is de kunstenaar die er één geheel  vanmaakt, die het kunstwerk finaliseert. 
(tekst Christa Vyvey, commissaris van de tentoonstelling) 

____________________

​Workshops
Borduur samen met Klaas en zijn madammen je eigen Klaas Rommelaere-werkje tijdens de open workshops op zaterdag 4 maart, 1 april en 6 mei van 14:00 tot 16:30
Iedereen kan deelnemen, voorkennis van borduren is niet noodzakelijk. 

>>> lees meer en inschrijven 
____________________

Lezing
door Klaas Rommelaere over zijn artistieke visie. op woensdag 8 maart om 20u / gratis

>>> lees meer en inschrijven

____________________

Rondleidingen
door Klaas Rommelaere in de expo op zaterdag 25 maart en zaterdag 13 mei om 14u / gratis

>>> lees meer en inschrijven

____________________

​Workshops voor scholen

>>> hier vind je alle info

Inschrijven via De Spil - sandra.decock@despil.be