De Spil

Enigma Variations

SYMFONIEORKEST VLAANDEREN
za 22 okt 2022 20:00 - 21:50
za 22 okt 2022
20:00 - 21:50
  • za 22 okt 2022
    20:00 - 21:50
    De Spil, Roeselare
    schouwburg
    voorbij

Ed-ward El-gar. Wie goed luistert, hoort in het thema van 'Elgars Enigma Variaties' het ritme van Elgars eigen naam. Niet bevestigend, maar vragend. Alsof de componist doorheen de veertien raadselachtige variaties niet alleen een portret schilderde van zijn vrienden, maar tegelijk op zoek ging naar wie hij zelf was.

Dirigente Kristiina Poska’s artistieke reis met het orkest voert langs de randen van Europa: van Engeland, over de Scandinavische landen, tot in de Baltische Staten. Het Vioolconcerto van de Deen Carl Nielsen is net als de muziek van Elgar een wonderlijke halte op dit traject. Geladen, virtuoos, diep romantisch en dansant. Soliste Liya Petrova maakte van dit concerto haar handelsmerk. Ze won er in 2016 de Nielsen competitie mee en zette samen met Poska het concerto op plaat.

Ook Michael Fine’s 'Suite for Strings' sluit aan bij Kristiina’s muzikale Wanderlust. Een reisverslag in noten: onrust voor het vertrek, omzwervingen langs noord en zuid, om uiteindelijk weer thuis te komen. Bij onszelf.