De Spil
Koen Broos

Sartre & de Beauvoir

Sien Eggers & Frank Focketyn
nieuwe datum
wo 19 apr 2023 20:00 - 21:40
wo 19 apr 2023
20:00 - 21:40
  • wo 19 apr 2023
    20:00 - 21:40
    De Spil, Roeselare
    schouwburg

De extra kaarten die ter beschikking waren, zijn snel de deur uit gegaan. Kreeg je ook een telefoon via de wachtlijst, blijf de website in de gaten houden, want er komen vermoedelijk nog een aantal plaatsen vrij.(19/4/2023 15:30)

De succesmonologen ‘Marx’ en ‘Socrates’ van Stefaan Van Brabandt werden in De Spil beloond met een staande ovatie. Geen twijfel dat dat nu ook zal gebeuren.

Frank Focketyn en Sien Eggers kruipen in de huid van het beroemdste koppel uit de geschiedenis van de filosofie: Jean-Paul Sartre & Simone de Beauvoir. Een voorstelling over hun leven en denken. En hun turbulente liefdesrelatie. Een nieuwe tekst van Stefaan Van Brabandt, die eerder ‘Marx’ en ‘Socrates’ naar De Spil haalde.
De Beauvoir veranderde met haar klassieker “De Tweede Sekse” voorgoed het denken over de rol van de vrouw in een door mannen gedomineerde wereld. Ze wordt beschouwd als de belangrijkste schrijfster, filosofe en feministe van de moderne tijd.
Sartre wordt gezien als de vader van het existentialisme. In zijn werk staat de mens die veroordeeld is tot vrijheid centraal. Samen bepaalden ze het sociale, politieke en filosofische denken van een hele generatie.

Welke betekenis heeft hun filosofie vandaag nog? Is de feministische strijd waar de Beauvoir voor ijverde nog steeds actueel? En waarom zijn “de anderen” volgens Sartre “de hel”?

“‘Sartre & de Beauvoir’ is zó meeslepend uitgevoerd dat je bijna hallucinerend de zaal uit loopt. Een geraffineerde mix van biografische wetenswaardigheden en toegankelijk filosoferen over relaties, seks, politiek en maatschappij.” ***** Volkskrant

“Frank Focketyn en Sien Eggers vertellen en spelen het verhaal van hun personages wondermooi. Ze sturen hen met grote rust richting de prikkelende en soms ongemakkelijke grenzen van de filosofie die zij tot leidraad van hun levens maakten.”  **** Theaterkrant

"Een dialoog waarin elk woord op de juist plaats staat … Precies dát maakt dit stuk uitmuntend. Focketyn en Eggers doen met Van Brabandts woorden wat de spots met het scènebeeld doen: ze lichten de boel op tot een prachtig prikkelend tafereel." **** Knack Focus

“intellectueel prikkelend en diep ontroerend. Een proeve van zeldzaam meesterschap, zowel van de auteur als van de spelers.”

Cutting Edge ★★★★

credits

Spel: Sien Eggers & Frank Focketyn - Tekst & regie: Stefaan Van Brabandt - Dramaturgie: Wannes Gyselinck - Artistiek Advies: Piet Menu, Petra Van Brabandt, Peter Van den Eede - Kostuumontwerp: Ilse Vermeulen - Techniek: Dimitri De Vos - Productie: Diane du Pont, Lena van de Ven (stage)

Met de steun van Literatuur Vlaanderen

Sartre & de Beauvoir is een coproductie van Het Zuidelijk Toneel, De Verwondering en Arenberg Antwerpen