De Spil
Maarten Vanden Abeele

Billy's Violence

Needcompany
za 20 jan 2024 20:00 - 22:00
za 20 jan 2024
20:00 - 22:00
  • za 20 jan 2024
    20:00 - 22:00
    De Spil, Roeselare
    schouwburg

“Een fenomenale geweldballade.” **** De Standaard

Een bezwerende mix van theater, dans, schitterende kostuums en muziek van een legendarisch gezelschap dat de wereld afschuimt en staande ovaties verzamelt alsof het niets is. 

Shakespeare is wellicht de meest gespeelde auteur uit de wereldgeschiedenis. ‘Othello’, ‘Romeo & Julia’, ‘MacBeth’, ‘Hamlet’. Er zijn ontelbaar veel bewerkingen overal ter wereld gespeeld. Maar zelden vanuit het standpunt van de vrouwelijke personages. Misschien niet zo verwonderlijk gezien de bard hen wel wat liet meemaken. Regisseur Jan Lauwers noemt Quentin Tarantino een koorknaap in vergelijking met wat Shakespeare aan brutaliteiten bijeen heeft geschreven. 

In ‘Billy’s Violence’ verknipt Needcompany tien tragedies tot een straffe mozaïek waarin de vrouwelijke personages centraal staan. Projecties kondigen de dames aan. Slapstick, drama, horror en kolder (een magistrale Ophelia scène!) lopen naadloos in elkaar over. De muziek van Maarten Seghers, die meteen de schitterende rol van nar vertolkt, verbindt alles aan elkaar. 
Bij Shakespeare gaat iedereen altijd dood, worden liters bloed vergoten en zijn vrouwen de speeltjes van de mannen. Dat is hier niet anders. Je bent dus gewaarschuwd.

Regietovenaar Jan Lauwers op z’n best, dames en heren!

**** Knack

​Jan Lauwers: ‘Shakespeare wilde publiek in zijn theater maar op straat in Londen waren er hondengevechten en martelingen. Vrouwen werden verbrand op de pleinen, openbare executies vonden plaats. Dit waren grootse feesten die veel mensen op straat bijeen brachten en Shakespeare moest onder meer seks en geweld gebruiken om het publiek naar zijn theater te lokken. Dat is heel interessant. Het is een beetje zoals Quentin Tarantino. Is het gratuit, vermakelijk, of is het noodzakelijk of onmogelijk? Quentin Tarantino is een koorknaap in vergelijking met wat Shakespeare aan brutaliteiten bijeen heeft geschreven. 
​Ik ben er steeds meer van overtuigd dat we een andere manier van denken moeten vinden die laat zien dat alle mensen tegen geweld zijn. We denken dat iedereen slecht is, maar dat is niet waar. De meerderheid is niet gewelddadig; er heerst grote solidariteit. Als we teruggaan in de geschiedenis -  en daarbij kom ik steeds Shakespeare en zijn tragedies tegen - dan is er misschien iets te vinden.’ 

credits

Tekst: Victor Afung Lauwers - Muziek: Maarten Seghers - Regie, scenografie en kostuums: Jan Lauwers - Met: Nao Albet, Grace Ellen Barkey, Gonzalo Cunill, Martha Gardner, Romy Louise Lauwers, Juan Navarro, Maarten Seghers, Meron Verbelen - ​Dramaturgie: Elke Janssens, Erwin Jans - Lichtontwerp: Ken Hioco - Techniek en productie: Marjolein Demey, Ken Hioco, Tijs Michiels  - Assistent kostuum en props, boventiteling: Nina Lopez Le Galliard, Charlotte Seeligmüller - ​Productie: Needcompany - Coproductie: Festival Grec de Barcelona, Teatre Nacional de Catalunya, Teatro Español y Naves del Español en Matadero, Teatro Central (Sevilla), Les Salins - Scène Nationale de Martigues, Cultuurcentrum Brugge

Gerealiseerd met de steun van de Tax Shelter van Belgische Federale Overheid en de Vlaamse overheid