De Spil

1984

hetpaleis & De NWE Tijd
4de + 5de + 6de secundair
ma 25 sep 2023
ma 25 sep 2023

​​Na ‘Niets’ gaat Freek Vielen aan de slag met ‘1984’, dé klassieker van George Orwell. Een gigantisch multimediaal spektakel over dictatuur, de zoektocht naar vrijheid en jouw eigen stem om iets te kunnen veranderen. En over de macht van het internet … 
​1984. Een land ergens in de toekomst. De Partij geleid door Big Brother controleert alles en iedereen. Elke stap die je zet, wordt door camera’s gevolgd. Elke uitspraak die je doet, wordt nauwlettend in de gaten gehouden. 
​Het Ministerie van de Waarheid herschrijft voortdurend de geschiedenis zodat alles in lijn met de visie van de Partij blijft. Ambtenaar Winston Smith kan het niet meer. Hij voelt steeds meer weerstand tegenover het systeem dat hij moet dienen. Voorzichtig gaat hij op zoek naar gelijkgestemden. Julia lijkt aan dezelfde kant te staan. Maar wie kan je vertrouwen? En hoe omzeil je de camera’s, smartphones en andere apparaten die je volgen en alles registeren wat je zegt? 
​Uiteindelijk lijkt alleen de liefde een uitweg. Maar is dat echt zo? 
​“Ritselen met de toekomst” **** Het Nieuwsblad​ 

Bij deze voorstelling is een inleiding in de klas verplicht. Deze is gratis. Na inschrijving nemen we contact op met jullie om praktisch af te spreken.

Lesmap

Extra lesmateriaal

 

​​Er worden heftige geluiden en stroboscopische lichteffecten gebruikt. ​ 

ma 25 sep 10u: 3de + 4de secundair

ma 25 sep 13u40: 5de + 6de secundair

credits

Naar: George Orwell - Bewerking en regie: Freek Vielen - Dramaturgie: Rosa Vandervost - Spel: Suzanne Grotenhuis en Louise Bergez - Muziek en spel: Harald Austbø en Kato Van Ermen - Scenografie: Sander Salden - Assistent scenografie: Emilie Poelmans - Kostuum: Wim Muyllaert - Met steun van: de taxsheltermaatregel van de Belgische Federale Overheid via Casa Kafka