De Spil

De Andere Film

Nostalgia
di 19 dec 2023 20:00 - 21:57
di 19 dec 2023
20:00 - 21:57

Na ruim 40 jaar omzwervingen in het buitenland, keert Felice Lasco eindelijk terug naar zijn stad Napels en z’n moeder. Hij struint door de labyrintische, lege straatjes en steegjes van zijn wijk en loopt vroegere kennissen tegen het lijf. Hij ontmoet ook Don Luigi, een strijdlustige priester die jongeren uit de klauwen van de mafia poogt weg te houden.

Wat komt Felice hier doen en waarom bleef hij zolang weg? Beetje bij beetje onthult Mario Martone die raadsels, terwijl hij de spanning knap opvoert. Felice, een man van weinig woorden, blijkt een gevangene van zijn verleden te zijn.

‘Nostalgia’, de Italiaanse inzending voor de Oscars, is geïnspireerd door de roman van Ermanno Rea en de priester die de wijk Sanità deed heropleven. Zelf van Napels afkomstig, maakt Martone een adembenemend  mooi, maar bij momenten ook naargeestig portret van zijn stad. En Pierfrancesco Favino van ‘Il Traditore’ is de  karakteracteur, die hier eens te meer zijn talent en veelzijdigheid bewijst.
Bron: Hilde Vanhoutte

De Andere Film
Regie
Mario Martone
Cast
Pierfrancesco Favino, Fransesco Di Leva, Sofia Essäidi
Speelduur
117 min
Jaar
2022
Land
Italië
Taal
Italiaans
Ondertiteling
Nederlands

“Nostalgia is meer dan een liefdesbrief aan Napels, je voelt als kijker dat een tragische confrontatie zich opdringt.” ***1/2 Humo