‘Skunk’, de vierde film van Koen Mortier (‘Ex-drummer’) is gebaseerd op het gelijknamige boek van auteur Geert Taghon over zijn jarenlange ervaringen in de forensische jeugdpsychiatrie.
‘Skunk’ volgt Liam, een verwaarloosde tiener, die opgroeit in een gezin waar drugs en geweld alomtegenwoordig zijn. Na enkele jaren door te brengen in een donkere en vochtige kelder, wordt hij in een gesloten instelling geplaatst.
Het leven in de instelling is hard, maar Liam vindt troost bij zijn nieuwe vrienden en de paarden van de instelling. Ondanks de goede begeleiding van de medewerkers slaagt Liam er niet in zijn verleden te ontlopen.
De hoofdrol in ‘Skunk’ wordt gespeeld door opkomend talent Thibaud Dooms (‘Zeevonk’). Belangrijke bijrollen zijn er voor Dirk Roofthoofd, Boris van Severen, Natali Broods en Colin H. Van Eeckhout.
De film, met muziek van de Belgische band Amenra, wordt in de Spil in avant-première vertoond.
Na de film maken we ruimte voor een panelgesprek.
‘Skunk’ brengt veel emoties met zich mee en dit kunnen kaderen binnen het panelgesprek is betekenisvol. Bovendien plaatst de film een specifieke groep jongeren in de schijnwerpers, wat eveneens relevant is voor het panelgesprek.
Het panel bestaat uit:
Geert Taghon: De auteur van het boek ‘Skunk, de geur van een destructief leven’. Geert was 15 jaar werkzaam in De Korbeel te Kortrijk (kinder- en jeugdpsychiatrie) en werkte 10 jaar als coördinator in De Patio te Kortrijk (forensische jeugdpsychiatrie). Op heden is hij voltijds docent in de hogeschool Vives te Kortrijk. Daarnaast heeft Geert vele jaren ervaring als freelance vormingswerker, vooral rond de thema’s ‘agressie’ en ‘conflicthantering’.
Joost Bonte: Joost Bonte ondersteunde van 2001 het straathoekwerk in Vlaanderen voor SAM, steunpunt mens en samenleving. Tot 2020 was hij er coördinator van het staathoekwerk in West- en Oost-Vlaanderen. Hij publiceert geregeld opiniestukken in tal van kranten en tijdschriften over het gevoerde beleid op vlak van welzijn en zorg.
Als supervisor armoede werkt Joost mee aan de reeks ‘Zorgen voor Mama’ op VRT 1.
Hilde Baert: Met haar karrenvracht aan ervaring mag Hilde niet ontbreken in het panel. Hilde was jarenlang coördinator van het Columbus-project van vzw Oranjehuis. Columbus ondersteunt gezinnen met kinderen, jongeren en jongvolwassenen tot 25 jaar die niet meer weten hoe het verder moet. Er is sprake van een ‘verontrustende situatie’, er zijn grote zorgen en hulp is noodzakelijk om erger te voorkomen.
Niek Devos: Nog zo’n ‘oude’ rot in het vak. Niek was straathoekwerker in Oostende en begeleidt tegenwoordig jongeren in O.C. St.-Idesbald in Roeselare. Sint-Idesbald is de overkoepelende naam voor initiatieven in buitengewoon onderwijs, zorg voor personen met een handicap en jeugdhulp.
Niek is eveneens de drijvende kracht achter het open zeefdrukatelier PrintbaAr. Hij geeft er zeefdrukinitiaties op afspraak, en op donderdag-en zaterdagavond is het café open voor iedereen.