De Spil

beeldende kunst

Charlotte Bouckaert, Myrte Vandeweerd, Dorine Clement
Festival Atalanta
vr 8 mrt 2024 - zo 10 mrt 2024
vr 8 mrt 2024
-
zo 10 mrt 2024

Beeldend kunstenaar, performer en scenograaf Charlotte Bouckaert was eerder te gast bij De Spil met o.a. de voorstelling ’11 seconds’. Met Atelier Bildraum zag je haar o.a. aan het werk in ‘Bildraum’ en ‘In between violet and green’.
Haar fascinatie voor fotografie is vaak het uitgangspunt van haar werk. Het feit dat een foto een moment in de tijd stolt is voor haar een beginpunt. Ze manipuleert foto’s tot een nieuwe actie, tekent en maakt videowerk. Ze ontving de Dioraphte Prijs, de Big in Belgium Award en de Total Theatre Award.

Danseres en choreografe Myrte Vandeweerd gaf eerder in De Spil met ‘Inside Out: What I feel is what you get’ een rake inkijk in hoe het voelt te leven met paniekaanvallen. Haar rauwe, poëtische voorstelling keerde de beleving van angst binnenstebuiten en maakte die zichtbaar voor het publiek.
Midden in de voorbereiding van een volgende dansvoorstelling strooide een ingrijpend rugletsel roet in het eten. Myrte bleef lange tijd aan haar bed gekluisterd en revalideert nog steeds. De tijd van immobilisatie roept een ander soort angst op. Hoe moet het verder? Zal ik ooit nog kunnen dansen?
Ze keerde het creatieve tij en sloeg andere wegen in. Met haar foto’s en collages geeft ze een krachtig signaal dat tegenslag geen stilstand hoeft te betekenen, maar verdergaan op een andere manier.

KoffieQueen Dorine Clement vind je meestal op marktpleinen of festivalweides waar ze haar heerlijke koffie met de glimlach bedient vanuit haar iconische Marcelwagen. Deze queen heeft echter een verleden als graficus. Haar recente solotentoonstelling ‘Fantoom’ smaakte naar meer. In haar werk laat Dorine grafiek en schilderkunst samenkomen tot sterke composities. Zwart-wit gravures krijgen florissante kleurvlakken, met kleurschakeringen vertellen subtiele beelden een eigen verhaal.