De Spil

Filmkus en Radio Vandewalle

Stop making sense (Talking Heads)
Extra voor en na de film Dj Dirk Bruwier in de centrale hal
ma 18 mrt 2024 20:00 - 21:28
ma 18 mrt 2024
20:00 - 21:28

Beste concertfilm ooit!

 

De beste concertfilm aller tijden! 'Stop Making Sense' brengt Talking Heads terug naar het grote scherm. De film uit 1984 is gerestaureerd ter gelegenheid van het 40ste jubileum van de film.

1983. Een leeg podium. David Byrne, de enigmatische frontman van Talking Heads komt alleen op en begint aan een intense versie van Psycho Killer. Het begin van één van beste concertfilms ooit gemaakt. Regisseur Jonathan Demme, die later een Oscar won voor Silence of the Lambs, vond het perfecte evenwicht tussen een klassieke concertregistratie en meeslepende performance art.

Het energieke en opmerkelijke concert werd opgenomen in het Pantages Theatre in Hollywood en bevat de meest memorabele nummers van Talking Heads zoals 'Once in a Lifetime', 'Slippery People' en 'This Must be the Place.' Het absurde grote kostuum van David Byrne werd een legendarisch fashion statement en beeldbepalend voor de film.

In 'Stop Making Sense' spelen de bandleden David Byrne, Tina Weymouth, Chris Frantz en Jerry Harrison samen met Bernie Worrell, Alex Weir, Steve Scales, Lynn Mabry en Edna Holt.

Wat volgt is een iconische mix van performance en cinema.

Voor en na de film brengt dj Dirk Bruwier topschijfjes uit de eighties mee op vinyl.

Filmkus en Radio Vandewalle
Regie
Jonathan Demme, Joe Viola, Michael Looney
Cast
David Byrne, Tina Weymouth, Jerry Harrison, Chris Frantz, Bernie Worrell, Alex Weir, Steven Scales, Ednah Holt, Lynn Mabry
Speelduur
88 min
Jaar
1984
Land
VS
Taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands

"Zijn het de maffe dansjes van zanger David Byrne? Komt het door de opzienbarende wisselingen in kleding en decors? Is het de intuïtieve cameravoering onder regie van Jonathan Demme? Of toch gewoon de ijzersterke muziek? Best lastig om daar goed een vinger achter te krijgen, maar Stop Making Sense pakt je vanaf de eerste seconden in en laat geen kijker onberoerd. Ook nu nog, veertig jaar nadat de concertfilm verscheen – ‘de beste ooit’, volgens velen."

Nederlands dagblad