De Spil

OPEN CALL CLOWN COLLEGE

De Spil Roeselare  


Haal inspiratie uit het circus verleden en creëer een kort clownsnummer voor het circusfestival ‘de groote stooringe’ tijdens 4 betaalde residenties met topcoaches.
Get inspired by the circus past and create a short clown act for circus festival ‘de groote stooringe’ during 4 paid residences with great coaches.

>>> download hier de pdf versie
>>> English version
 
Ben je nieuwsgierig naar het circus verleden? Heb je interesse in de clown traditie, vergeten artiesten, de klassieke entre acts, hoe ze het vroeger allemaal deden in het circus? Heb je zin om aan de slag te gaan met al dit oude materiaal en er iets nieuws van te maken in een eigen clownsnummer? Dit kan zowel een solo, duo of trio zijn. 
  
De Spil is op zoek naar zes professionele circusartiesten die inspiratie willen halen uit het circus verleden om er hun eigen ding mee te doen: creëer tijdens 4 betaalde residenties een clownsnummer (tussen 5 en 10 min) dat je samen met een afsluitende groep op scène brengt als ‘afstudeervoorstelling van Clown College’ op het circusfestival ‘de groote stooringe’ in Roeselare (za 21 en zo 22 sep 2024).  

timing 
- di 23 jan 2024 inspiratiedag - De Spil Roeselare 
- ma 12 feb - vr 16 febr 2024 residentie 1 - coaches Eva Kahan en Aurelia Brailowsky (creatie eerste materiaal nummer) - De Spil Roeselare 
- di 9 apr - za 13 apr 2024 residentie 2 - coach Mickael Leguen (‘le cascade’ of fysieke slapstick) - De Spil Roeselare 
- ma 15 - vr 19 apr 2024 residentie 3 - coach Christine Rossignol-Dallaire (‘art clownesque’) - De Spil Roeselare 
- tussen mei - sep 2024 mogelijkheid tot 1 of 2 ‘rendez-vous’-werksessie(s) van 1 dag met Eva en/of Aurelia per clowns nummer - datum en locatie onderling zelf te bepalen 
- ma 16 - vr 20 sep 2024 residentie 4 - coaches Eva en Aurelia + Monsieur Loyal (Bram Dobbelaere) (creatie show ‘Clown College’ + creatie groep scène) - De Spil Roeselare 
- vr 20 sep 2024 try-out - Roeselare  
- za 21 en zo 22 sep festival groote stooringe (2x spelen per dag) - Roeselare 
 
  
Interesse?  
Je kan je kandidaat stellen als individu (solo) of ook als duo, trio, … Mail je CV en waarom je graag wilt deelnemen aan dit project (motivatiebrief) aan gwendolien.sabbe@despil.be voor zondag 17 december. We laten je iets weten op dinsdag 19 december 2023.
  
Vragen?  
 Stuur een mailtje naar gwendolien.sabbe@despil.be .

---

WAT WE BIEDEN
  
1. Inspiratiedag


Het research- en expertise team circus erfgoed en -verleden Clown College presenteert een inspiratiedag op dinsdag 23 januari 2024 in De Spil als start van het creatie traject. Op maat van je profiel en eerste interesses stelt dit team een pakket oud circus materiaal aan je voor waar je naar hartelust in kunt grasduinen. Dit kunnen oude foto’s, objecten, kostuums, video’s, affiches, artikels, verhalen, … zijn. Na de inspiratiedag blijft het team het gehele traject stand-by om al je vragen rond het circus verleden te beantwoorden of samen met jou te ontdekken.   
 
2. Betaalde residenties


Tussen januari en september 2024 zijn er vier residenties van telkens vijf dagen gepland, waar coaches met de deelnemende artiesten aan de clowns nummers en de afsluitende groeps scène van de ‘afstudeervoorstelling’ op het festival werken.  
Tijdens de residenties bieden we je maaltijden, overnachting (indien gewenst), kilometervergoeding en een loon volgens de CAO Podiumkunsten.   
 
Eva Kahan en Aurelia Brailowsky begeleiden je als hoofdcoaches op het proces om de grappigste en zotste kant van jezelf te vinden. Ze helpen je jezelf uit te drukken, te communiceren met het publiek en je te laten leiden door hun lach. Eva en Aurelia zijn altijd beschikbaar als aftoets-publiek (‘oeil extérieur’), om te delen wat ze voelen, wat ze zien, wat er door hen heen gaat als jij in de piste staat. 
 
Eva en Aurelia coachen residentie 1 en residentie 4; en zijn ook als deelnemende coach aanwezig bij residentie 2 en residentie 3 zodat ze de ontwikkeling van de clowns nummers kunnen volgen en mee vorm geven. 

Tussen de residenties blijven Eva en Aurelia stand-by. Je kan filmpjes opsturen, feedback vragen als je vastzit. Op het einde van elke residentie geven ze ook duidelijke aandachtspunten of suggesties waarmee je verder kunt.  
 
residentie 1 (ma 12 - vr 16 feb 2024 in De Spil Roeselare) 
coaches Eva Kahan en Aurelia Brailowsky - creatie eerste materiaal nummer
Elke residentie sluiten we af met een intiem toonmoment. ‘s Morgens doen we een workshop met Eva, zodat we ‘s middags eerste ideeën kunnen uitproberen met Aurelia. Het zal gaan om veel proberen en afstemmen, op zoek naar de werkwijze die voor jou en jouw clown het beste werkt. 

residentie 2 (di 9 apr - za 13 apr 2024 in De Spil, Roeselare) 
coach Mickaël Leguen - ‘la cascade’ of fysieke slapstick 
‘La cascade’ is een veeleisende en delicate techniek. Struikelen, vallen, aanklooien, onhandig dingen laten vallen, enz. kan al snel flauw worden of zelfs gevaarlijk blijken. Maar als je het uitvoert met precisie, bijna natuurlijk, dan wordt het een fantastisch hulpmiddel om een lach uit te lokken en je publiek te betrekken. 

residentie 3 (ma 15 apr - vr 19 apr 2024 in De Spil, Roeselare) 
coach Christine Rossignol-Dallaire - ‘art clownesque’ 
Christine helpt als gerenommeerde en ervaren docente in de ‘art clownesque’ de nummers mee vorm te geven. 

Tussen april – sep 2024 ‘rendez-vous’ met Eva en Aurela
Specifiek tijdens de lange periode tussen residentie 3 en 4 (april-sep) kan elk clownsnummer 2x rechtstreeks een afspraak maken met Eva en/of Aurelia om te werken aan het nummer. Datum en locatie kun je samen onderling bepalen. 

residentie 4 (ma 16 - vrij 20 sep 2024 in De Spil Roeselare; vrij 20 sep try-out) 
Creatie van de voorstelling ‘Clown College’. Creatie van de afsluitende groep scène. We werken met ‘Monsieur Loyal’, de presentator of de spreekstalmeester (Bram Dobbelaere) van de ‘afstudeershow Clown College’. 

3. Omkadering


Op maat van elke act bekijken we samen wat je nodig hebt binnen het budget en het praktisch haalbare: technische ondersteuning, bepaalde objecten of props, …   

4. Kostuum


Costumière Aline Breucker ontwerpt op basis van het gekozen oude circusmateriaal en in overleg met de deelnemers het kostuum voor je nummer. Ze komt hiervoor langs tijdens de residenties. 

5. Speelplezier


 We voorzien minstens 1 try-out tijdens het traject. De première vindt plaats op zaterdag 21 en zondag 22 september 2024 op het festival ‘de groote stooringe’. 
 
De clowns nummers brengen we in een cabaret formule en in de artistieke context van een ‘eindejaarsvoorstelling van Clown College’: de deelnemende clowns brengen naast hun afstudeer nummer  ook nog een groep scène voor een publiek. Mr. Loyal (Bram Dobbelaere) praat dit live afstudeermoment aan elkaar.  

6. Clownsnummer


Op het einde van het traject heb je een bijzonder clownsnummer met kostuums en eventuele attributen op zak. Uiteraard doe je achteraf met dit nummer wat je wil. Je kan het nummer verder spelen, herwerken of gebruiken als startpunt voor een voorstelling.  
  
 ---
 
WAT WE VRAGEN
  
In ruil vragen we je engagement om het volledige traject tot een goed einde te brengen en een outdoor clowns nummer te creëren tussen de 5 en 10 minuten. We verwachten dat je een oprechte intentie hebt om inspiratie te halen uit het oude circusmateriaal, deelneemt aan alle residenties en try-out(s), tussen de residentie periodes door zelf verder aan de slag gaat met de creatie (op basis van aanwijzingen/begeleiding coach) en het nummer speelt tijdens Clown College op het festival ‘de groote stooringe’.  
  
Als je het clowns nummer na het festival nog speelt, of verder herwerkt, vragen we om steeds De Spil te vermelden als (co)producent in de credits.   

  
Dit project is mogelijk dankzij een festivalsubsidie binnen het Circusdecreet van de Vlaamse Overheid. 
 
 
Wie is wie? 
 
Research en expertise team circus erfgoed en -verleden Clown College: 
- Gwendolien Sabbe, De Spil - circus historicus, onderzoek, expertise Amerikaanse circus   
- Marie Vandecaveye, Huis Van Alijn (HvA) – circus erfgoed en collectie Belgisch circus, curator verschillende circus tentoonstellingen (Circus Onderweg, 2020-2021)   
- Matilde Ruppert (Circuscentrum) - circus erfgoed   
- André Depoorter – expert en auteur over het Belgische Circus (De geschiedenis van de Belgische circussen, Antwerpse circusartiesten, Brusselse circusartiesten, Gentse circusartiesten, De kapriolen van Bill Kartoum, …)   
- Jan Inghelbrecht - privé-collectie (archief, foto’s, postkaarten, objecten, kostuums, affiches), expertise Europese traditionele circus(verleden), netwerk binnen het traditionele circus   
 
 
Aurelia Brailowsky (MX/FR) studeerde af aan ESAC en toerde jarenlang als clown- acrobaat met Hopla Circus. Ze geeft nu les aan Codarts Circus Arts en Circusplaneet. Ze regisseerde verschillende shows voor Codarts en coacht projecten zoals ‘The Amazing Katleen’ (Circ Rodini), ‘Prologue’ (Soif Totale Cie), ‘99cm’ (Iara Gueller).   
     
Eva Kahan (BE) studeerde aan Espace Catastrophe en de internationale school voor fysiek theater Lassaad in Brussel, werkte als cliniclown en gaf les bij Circusplaneet. Momenteel speelt ze haar solo ‘Funky Frida’, coacht ze artiesten bij Circusplaneet en geeft ze lessen clownerie aan volwassenen.    
 
Mickaël Leguen (FR) is afgestudeerd aan Le Lido, is clown/acrobaat bij cie Sacécripa en wordt veel gevraagd als regard extérieur/coach (onder andere Cie Wurst, Le Cirque Poussière, La Voie Ferrée).  Leguen is internationaal gekend voor zijn slapstick stages. 
 
Christine Rossignol-Dallaire (FR) is een befaamde clown (Cie Les Aplicateurs, Cie Contre Pour). Ze regisseert of coacht regelmatig circusgezelschappen (Cirque Eloize, Bande Artistique, La Vague de Cirque, Okidok, Hopla Circus, …). Sinds 2004 geeft ze les in l’art clownesque in Europa, Quebec en Hangar des Mines, een creatieplek voor clownerie die ze samen met haar man – eveneens een geroemde clown – Michel Dallaire oprichtte.   
   
Aline Breucker (BE) is kostuumontwerper en scenograaf voor opera, dans, theater en circus (o.a. Hopla Circus, Carré Curieux en haar eigen gezelschap Side-Show). Haar fascinatie voor het circus verleden heeft een grote invloed op haar creatieproces.   
 
Bram Dobbelaere (BE) (Mr. Loyal of de spreekstalmeester van de voorstelling) heeft jarenlange speelervaring als artiest (jongleur) bij zijn eigen gezelschappen cie Ea Eo en cie Pol & Freddy. Daarnaast is hij een veelgevraagd coach/regisseur/co-auteur (onder andere Collectif Malunés, Cie Scratch, Cirque Exalté, Cirque du Bout du Monde)   
    
Wist je dat Clown College echt bestaan heeft? Ringling Brothers and Barnum & Bailey besloot wegens een gebrek aan clowns in 1968 Clown College op te richten. Toen ze hun deuren sloten in 1997 hebben ze zo’n 1.400 clowns in de ‘Ringling’ stijl opgeleid.