De Spil

Spiegels van de tijd

Ryelandt Trio
aperitiefconcert
zo 21 apr 2024 11:00 - 12:00
zo 21 apr 2024
11:00 - 12:00
  • zo 21 apr 2024
    11:00 - 12:00
    De Spil, Roeselare
    de komedie

Het Ryelandt Trio bestaat uit drie jonge musici: violist Jeroen De Beer, cellist Pieter-Jan De Smet en pianist Pieter-Jan Verhoyen. Met repertoire van de klassieke periode tot de 21ste eeuw brengt het trio boeiende programma’s met vergeten parels van eigen bodem. 

Hoewel Flor Alpaerts slechts zes jaar ouder was dan Guillaume Lekeu, lagen zowel de stijl als de levensloop van deze twee Belgische componisten mijlenver uit elkaar. Guillaume Lekeu werd in Verviers geboren en kwam na enkele omzwervingen in Parijs terecht, waar hij door César Franck en Vincent d’Indy helemaal in de Franse laatromantische stijl werd ondergedompeld. Flor Alpaerts werd geboren in hartje Antwerpen. Hij was verankerd in zijn geboortestad en zou er dan ook zijn volledige leven doorbrengen. In zijn composities hoor je de invloed van Vlaamse meesters als Peter Benoit en Jan Blockx. 

Van beide componisten horen we hun trio voor piano, viool en cello. De twee contrastrijke werken tonen nog maar eens aan dat het Belgische kamermuziekrepertoire verrassend en gevarieerd blijft.