De Spil
Bart Grietens

Foreshadow

Alexander Vantournhout / Not Standing
za 2 mrt 2024 20:00 - 21:00
za 2 mrt 2024
20:00 - 21:00
  • za 2 mrt 2024
    20:00 - 21:00
    De Spil, Roeselare
    schouwburg
  • inleiding om 19u15

“Je kijkt je ogen uit hoe lichamen in elkaar klikken in de meest onmogelijke posities.”  Theaterkrant 

 

Op de tonen van experimentele rockmuziek onderzoeken acht acrobaat-dansers, waaronder Vantournhout zelf, de limieten die een verticaal speelvlak met zich meebrengt. Wat als een hoge muur het podium in twee snijdt en de overgebleven ruimte eigenlijk te klein is voor acht dansers? Is de muur dan een obstakel of creëert die juist nieuwe mogelijkheden?  

Terwijl in ‘SCREWS’, ‘Through the Grapevine’ en ‘Contre-jour' de vloer telkens een prominente rol kreeg, wordt nu de dialoog aangegaan met verticaliteit. Met ‘Foreshadow’ zet Roeselarenaar Alexander Vantournhout een nieuwe stap in zijn onderzoek naar de relaties tussen zwaartekracht, beweging en ruimtelijkheid door de achterwand van het theater op de voorgrond te plaatsen. 

“Op het spannende punt van net wel of net niet omvallen vinden Vantournhout en de zijnen balansmomenten, die op het eerste (en tweede en derde) oog onmogelijk lijken.” Het Parool

credits

Concept en choreografie: Alexander Vantournhout - Gecreëerd met en uitgevoerd door: Noémi Devaux, Axel Guérin, Patryk Klos, Nick Robaey, Josse Roger, Emmi Väisänen, Esse Vanderbruggen en Alexander Vantournhout - Dramaturgie: Rudi Laermans en Sébastien Hendrickx - Rehearsal director: Sandy Williams - Kostuums: Patty Eggerickx - Lichtontwerp: Bert Van Dijck - Sound: Ruben Nachtergaele - Company management: Esther Maas - Techniek: Rinus Samyn en Bram Vandeghinste - Productie en tourmanagement: Barbara Falter en Aïda Gabriëls - Productie: not standing - Coproductie: le CENTQUATRE, Parijs (FR), Kunstencentrum VIERNULVIER, Gent (BE), Julidans, Amsterdam (NL), Biennale de la Danse, Lyon (FR), Le Maillon, Strasbourg (FR), De Hallen van Schaarbeek (BE), MA scène nationale – Pays de Montbéliard (FR) en Theater Freiburg (DE) - Met dank aan: De Grote Post, Oostende (BE), Plateforme 2 Pôles Cirque en Normandie / La Brèche à Cherbourg en le Cirque-Théâtre d’Elbeuf (FR), Maison de la Danse, Lyon (FR), Urte Groblyte, Bjorn Verlinde en Katherina Lindekens - Met de steun van de Vlaamse overheid. 


Alexander Vantournhout is artiest-in-residentie in Kunstencentrum VIERNULVIER in Gent en artiste associé van le CENTQUATRE Parijs. Alexander Vantournhout is cultureel ambassadeur van de Stad Roeselare en wordt gesteund door Fondation BNP Paribas voor de ontwikkeling van zijn projecten.