De Spil
Bart Grietens

Foreshadow

Alexander Vantournhout / Not Standing
za 2 mrt 2024 20:00 - 21:15
za 2 mrt 2024
20:00 - 21:15
  • za 2 mrt 2024
    20:00 - 21:15
    De Spil, Roeselare
    schouwburg

“Je kijkt je ogen uit hoe lichamen in elkaar klikken in de meest onmogelijke posities.”  Theaterkrant 

 

wijziging: Omwille van een zeer drukke agenda wordt Alexander vanaf januari 2024 in de cast van Foreshadow vervangen door not standing-danser Chia-Hung Chung. VanThorhout - de solo met Alexander zelf op het podium - zal te zien zal zijn in de Spil op 20 en 21 september tijdens de groote stooringe. (tickets hiervoor zijn vanaf juni beschikbaar)Op de tonen van experimentele rockmuziek onderzoeken acht acrobaat-dansers, waaronder Vantournhout zelf, de limieten die een verticaal speelvlak met zich meebrengt. Wat als een hoge muur het podium in twee snijdt en de overgebleven ruimte eigenlijk te klein is voor acht dansers? Is de muur dan een obstakel of creëert die juist nieuwe mogelijkheden?  

Terwijl in ‘SCREWS’, ‘Through the Grapevine’ en ‘Contre-jour' de vloer telkens een prominente rol kreeg, wordt nu de dialoog aangegaan met verticaliteit. Met ‘Foreshadow’ zet Roeselarenaar Alexander Vantournhout een nieuwe stap in zijn onderzoek naar de relaties tussen zwaartekracht, beweging en ruimtelijkheid door de achterwand van het theater op de voorgrond te plaatsen. 

“​​Straf hoe Vantournhout zich bij elke voorstelling weer bekwaamd heeft in een nieuwe bewegingstechniek. Er zijn weinig choreografen die het abc van de dans de laatste jaren zo op zijn kop hebben gezet en uitgebreid als hij.”  
— ★★★★ De Standaard

“Foreshadow is op adembenemende wijze geperfectioneerd met een hypnotiserend mooie voorstelling tot gevolg."
— ★★★★ Le Soir

“Zoals zo vaak het geval is in circus, waar het succes van een huzarenstukje afhangt van de groep, biedt Foreshadow een glimp van de utopie van een collectief dat zichzelf draagt en ondersteunt in een wereld die niet altijd op rolletjes loopt.”
— Scèneweb

"Mensen plakken op wonderlijke wijze aan de muur, kruipen erop, met capriolen die Spider-Man jaloers zouden maken.”
— De Morgen

 

credits

Concept en choreografie: Alexander Vantournhout - Gecreëerd met en uitgevoerd door: Noémi Devaux, Axel Guérin, Patryk Kłos, Nick Robaey, Josse Roger, Emmi Väisänen/Margaux Lissandre, Esse Vanderbruggen en Chia-Hung Chung - Dramaturgie: Rudi Laermans en Sébastien Hendrickx - Rehearsal director: Sandy Williams - Kostuums: Patty Eggerickx - Lichtontwerp: Bert Van Dijck - Sound: Ruben Nachtergaele - Company management: Esther Maas - Techniek: Bram Vandeghinste - Productie en tourmanagement: Barbara Falter en Aïda Gabriëls - Productie: not standing - Coproductie: le CENTQUATRE, Parijs (FR), Kunstencentrum VIERNULVIER, Gent (BE), Julidans, Amsterdam (NL), Biennale de la Danse, Lyon (FR), Le Maillon, Strasbourg (FR), De Hallen van Schaarbeek (BE), MA scène nationale – Pays de Montbéliard (FR) en Theater Freiburg (DE) - Met dank aan: De Grote Post, Oostende (BE), Plateforme 2 Pôles Cirque en Normandie / La Brèche à Cherbourg en le Cirque-Théâtre d’Elbeuf (FR), Maison de la Danse, Lyon (FR), Urte Groblyte, Bjorn Verlinde en Katherina Lindekens - Met de steun van de Vlaamse overheid - Techniek op tour: Helmi Demeulemeester, Jonathan Maes, Bram Vandeghinste en Bert Van Dijck


Alexander Vantournhout is artiest-in-residentie in Kunstencentrum VIERNULVIER in Gent en artiste associé van le CENTQUATRE Parijs. Alexander Vantournhout is cultureel ambassadeur van de Stad Roeselare en wordt gesteund door Fondation BNP Paribas voor de ontwikkeling van zijn projecten.