De Spil
Kurt Van der Elst

Alle schone dingen

Tom Dewispelaere / Toneelhuis
za 24 feb 2024 20:00 - 21:10
za 24 feb 2024
20:00 - 21:10
  • za 24 feb 2024
    20:00 - 21:10
    De Spil, Roeselare
    schouwburg

Een geestige, ontroerende en troostrijke vertelling in een intieme setting, scène op scène. Een toneelspeler, een paar attributen en een paar heerlijke jazznummers - verder niets.  

1. Dame blanche.  
2. Kungfufilms.  
3. Laat opblijven en dat je dan tv mag kijken. 
4. De kleur geel. 

Tom Dewispelaere (o.a. ‘Lost Luggage’) vertelt het verhaal van een zevenjarige jongen die een lijst maakt met alle schone dingen die de moeite waard zijn om voor te leven. Die lijst schrijft hij voor zijn moeder, die in het ziekenhuis ligt nadat ze “iets stoms” heeft gedaan. Elke dag legt hij een briefje onder haar hoofdkussen met daarop een schoon ding geschreven. “En ik weet dat ze ze leest want ze komen altijd gecorrigeerd terug.”  
‘Every Brilliant Thing’ van de Britse theaterauteur Duncan Macmillan veroverde de voorbije jaren wereldwijd de harten van toeschouwers en critici en is nu voor het eerst in Vlaanderen te zien. 

Een hartverwarmend verhaal in tijden van zielennood. Een klein cadeautje voor wie bereid is mee te helpen uitpakken.  

"De vertolking van Dewispelaere kruipt onder de huid en laat daar een warm vuur branden." – Astrid Soetewey in Etcetera 

"Eerder dan de beladen emotionele kaart te trekken wil Alle schone dingen vooral een warm, troostend bad bieden. Daar slaagt de voorstelling overtuigend in. De humor vijlt de scherpste randjes eraf om zo een ode aan het leven te brengen. Er is altijd hoop, is de optimis­tische boodschap, ook als het moeilijk gaat. Of zoals dat in de tekst klinkt: ‘Als je je nog nooit in je leven intens ellendig hebt gevoeld, heb je waarschijnlijk niet goed opgelet’." – De Tijd 

Alle schone dingen

 

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem terecht bij de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op website

credits

Tekst: Duncan Macmillan, met extra materiaal van Jonny Donahoe - Coach: Katelijne Damen - Vertaling: Sanne Parlevliet - Spel: Tom Dewispelaere - Productie: Toneelhuis - Lichtontwerp: Frank Hardy | Olympique Dramatique - Met de steun van de Tax Shelter van de Belgische federale overheid