De Spil

 

GEZOCHT
NIEUWE HORECA UITBATER
voor De Spil

uiterlijke datum kandidaatstelling 1 april 2025 om 14:00 
mail naar rob.rapol@despil.be
gedetailleerde timing en procedure staan in de selectieleidraad + lees hieronder de presentatie met nog aanvullende informatie

SELECTIELEIDRAAD UITBATINGSRECHT HORECA DE SPIL


De Spil creëert ruimte voor kunst en cultuur in de stad Roeselare. Als multidisciplinair cultuurhuis willen we verrassen, verwonderen en verbinden. 

Een korte geschiedenis

De horeca in De Spil heeft zich sinds 1997 door de jaren heen aangepast aan het grotere culturele landschap van Roeselare. Van een kleinschalige ontmoetingsplek voor theaterbezoekers naar een meer verfijnde en geprofessionaliseerde horecagelegenheid die gezien wordt als onderdeel van de culturele ervaring in De Spil. De focus is steeds meer komen te liggen op het aanbieden van een kwaliteitsvolle en gezellige sfeer die aansluit bij de diversiteit van het publiek.

Een blik op de toekomst

In De Spil beschouwen we het café niet enkel als een horecagelegenheid, maar als een volwaardig onderdeel van de beleving die we aanbieden. Voor en na iedere voorstelling verwelkomen we de bezoekers in een gezellige, ongedwongen sfeer waar cultuur en gastvrijheid hand in hand gaan.

De focus ligt op het verder creëren van een kwaliteitsvolle ervaring, waarin niet alleen smaakvolle en eerlijke producten aangeboden worden, maar ook wordt ingezet op de korte keten en lokale economie. 

Zo dragen we bij aan een duurzamer en authentieker aanbod, dichtbij huis.

Wie zoeken we?

  • Een onvervalste liefhebber van voeding en catering, met ervaring in de sector. 
  • Iemand die de nodige creativiteit, ondernemingszin en commerciële ingesteldheid heeft en die over het juiste netwerk beschikt om zijn/haar creatieve visie samen met De Spil in de praktijk om te zetten.
  • Iemand die zijn/haar gezonde visie op zakendoen doet samensmelten met de algemene visie en missie van De Spil.
  • Iemand die flexibel denkt en doet.
  • Iemand die als zelfstandige werkt of in loondienst wil werken

info
Op 12 maart gaven we vrijblijvende infosessies voor geïnteresseerde ondernemers. Daar werd een presentatie gegeven. De presentatie kan je hier bekijken.

De veelgestelde vragen vind je hieronder. 📋⬇️

 

veelgestelde vragen

Wie zijn de huidige uitbaters?
De huidige uitbaters, Johan Ameele en Astrid D'Hoogh, maken al sinds 1 april 2010 deel uit van De Spil. Je leest meer over hun zaak en hun afscheid in dit interview.

Gegevens van het Teaterkafee:
Uitbating door ASTRAMEE - ondernemingsnummer: 0863.470.145
 
Wat is de huurprijs?
De huidige huurprijs (op datum van 12 maart 2025) is vastgelegd op 1830,04 euro + btw (met een indexering telkens op 1 april). Bijkomende kosten zijn energiekosten, wifi, SABAM, onderhoud van de horecazaak zelf …. De toiletten (energiekosten en onderhoud) zijn een verantwoordelijkheid van De Spil. De gemaakte begroting van De Spil voor de komende jaren houdt deze huurprijs aan. Het onderhoudscontract van de horecazaak verloopt via een andere leverancier dan die van De Spil. De huurprijs en kosten kunnen besproken worden in fase 2, 3 en/of 4.
 
Kunnen we materiaal overnemen van de huidige uitbater?
Dat kan. Momenteel wordt de materiaallijst gemaakt en dit kan opgevraagd worden vanaf 15 april via rob.rapol@despil.be.
 
Komen er werken in de straat?
Dit voorjaar wordt het rondpunt aangepakt door het Agentschap Wegen en Verkeer (Meensesteenweg, Westlaan en Hippoliet Spilleboutdreef).
In de toekomst komt er op de site een gloednieuwe plek voor de academie van SASK en STAP. Het huidige gebouw van De Spil blijft bestaan. Deze stadsontwikkeling zit in de startfase (het concept wordt uitgewerkt, het project en de planning krijgen vorm). De uitvoering is nog niet voor de eerstkomende jaren gepland. Je kan er meer over lezen in een nieuwsbericht van VRT.
 
Kunnen wij catering voorzien bij festivals van De Spil buitenshuis?
Alles is bespreekbaar. Wel willen wij, samen met Stad Roeselare, ook graag de kans geven aan de lokale horeca om te floreren op momenten dat De Spil in de buurt (buitenshuis) programmeert. We zullen de nieuwe uitbater altijd eerst vragen voor de maaltijden voor de festivals buitenshuis.
 
Zijn jullie collectief gesloten?
Een seizoen in De Spil loopt van september tot eind juni. In de zomervakantie zijn er wel vakantiekampen en activiteiten (zoals Radio Vandewalle, Remorc, …). De Spil is in collectief verlof tijdens de zomer, gedurende drie weken, startend de derde week van juli.
 
Hoeveel mensen komen er gemiddeld na een voorstelling naar de horecazaak?
Je kan in de presentatie en in de selectieleidraad een overzicht vinden van de bezoekerscijfers van 2024. De huidige uitbaters geven aan dat de instroom verschillend is. Dat is sterk afhankelijk van de voorstelling (duurtijd, type publiek, al dan niet met een pauze, tijdstip in de week …).
 
Wat zijn de openingsuren?
Dat bespreken we samen. Wel: De Spil zoekt uitbaters die minstens 1,5 uur voor en 1,5 uur na de voorstelling open zijn. Want we geloven dat de horecazaak een essentieel onderdeel vormt van de beleving van de bezoeker. Er zijn ook zeker kansen om een thematische koppeling te maken tussen de voorstelling en het gebeuren in de horecazaak. Daar denken we graag samen over na, en we zijn benieuwd naar de creativiteit van de uitbater. 
 
Kan de uitbater ook catering voorzien voor recepties?
Ja. Voor recepties wijzen we in eerste instantie door naar de horecazaak in De Spil, die recepties verzorgt van a tot z (uitzet materiaal, personeel, opkuis …). Dat kan bijvoorbeeld in de centrale inkomhal of in De Komedie.
 
Hoeveel personeel heeft de uitbater momenteel?
De huidige uitbater doet een beroep op flexijobs en heeft één vaste medewerker in de keuken (parttime).
 
Is er communicatie samen mogelijk?
We willen samen dat de horecazaak vaak bezocht wordt. De zaak maakt een deel uit van De Spil (en de informatie maakt bijvoorbeeld een deel uit van despil.be), en samen met het marketingteam van De Spil kijken we doorlopend hoe we het best kunnen samenwerken om ook de horecazaak in de kijker te zetten.
 
Mogen jobstudenten van De Spil ingeschakeld worden voor de horeca?
De Spil heeft een poule van jobstudenten (minimum 16 jaar). Zij worden nu ingezet voor plaatsaanwijzing in de zaal, ticketcontrole en vestiaire. We kunnen verder onderzoeken of jobstudenten ook voor horeca (bv. tijdens de pauzes) kunnen mee werken, afhankelijk van het arbeidscontract en de zakelijke afhandeling.
 
Doet De Spil soms zelf catering?
Ja. Om de prijs van een ticket toegankelijk te houden (zoals bij een aperitiefconcert) of om een gratis evenement rendabel te maken (Plein Publique) verzorgt De Spil in weinige gevallen zelf een (beperkte) catering.
 
Is er een terras?
Ja. Er is een ruim terras aan de achterkant, met een link naar de academie STAP. Je kan het terras inrichten met je eigen meubilair en aankleding.
 
Kunnen wij voor extra beleving zorgen in de horecazaak?
We zoeken een creatieve en enthousiaste ondernemer die De Spil ademt. Je zaak maakt een belangrijk onderdeel uit van de beleving van de bezoeker. Een levendige horecazaak versterkt het cultuurhuis, en omgekeerd. De horecazaak onderschrijft hetzelfde imago van De Spil, en streeft dezelfde kwaliteit na. Daarom denken we graag mee na, altijd in overleg en in afstemming, over interessante koppelingen tussen de programmatie en het aanbod/beleving in de horecazaak.