De Spil

The Seasons Revisited

Ataneres
za 25 nov 2023 20:00 - 21:10
za 25 nov 2023
20:00 - 21:10
  • za 25 nov 2023
    20:00 - 21:10
    De Spil, Roeselare
    schouwburg

'De vier jaargetijden’ van Vivaldi zijn misschien wel één van de meest bekende klassieke muziekstukken aller tijden. Sommigen zweren heilig bij hun tijdloze genialiteit, anderen dopen ze als "grijsgedraaid". De Britse componist Max Richter – bekend van zijn filmische en minimalistische muziek – voelde zich enkele jaren geleden aangesproken om dit meesterwerk eens grondig aan te pakken. 

Maar liefst 75% van de originele partituur liet Richter weg. De andere 25% draaide hij door een soort minimalistische, gelaagde looping. Het resultaat is ‘Vivaldi’s Four Seasons Recomposed by Max Richter’, een vernieuwend meesterwerk met - naast minimalistische intieme kippenvelmomentjes - ook verrassend maximalistische uitbarstingen. De vier seizoenen worden ingeleid door toegankelijke, hedendaagse werken van eigen bodem. Ze verwijzen telkens naar de sfeer van een welbepaald seizoen. 

Ataneres Ensemble is een dynamisch strijkersensemble dat met artistiek leider Wim Spaepen klassieke muziek dichter bij het grote publiek wil brengen. Voor dit project werken ze samen met violist Nicolas Dupont. Zijn natuurlijk spel en uitdagende muzikaliteit zijn perfect geschikt voor de uitdagingen van deze nieuwe versie van Vivaldi’s ‘Quattro Stagione’.